#Opgezwolle

Vrijheid: Geschikt voor alle leeftijden

Foto:

Column vier alweer. De vierde letter van #OPGEZWOLLE. Deze week dus de G van 'Geschikt voor ALLE leeftijden'. Want dat is 75 jaar vrijheid. Generatie overstijgend. En dat is precies wat we met #OPGEZWOLLE willen benadrukken. We hebben meer dan 200 betrokken Zwollenaren en werkelijk iedere generatie is aangehaakt.

Met ontroering zien we dat onze 36 jonge collega's (studenten mediaredactie van het Landstede) in staat zijn om meer dan 60 prachtig rake interviews met werkelijk álle generaties te vertalen naar impactvolle verhalen van ongeveer 75 woorden. Dan moet elk woord je pakken. Hoe knap en vol inzet. Allemaal zijn ze tussen de 16 en 24 jaar jong.

We gaan zien hoe zij het verhaal ophalen en brengen van Henk van vier jaar oud. Nee niet nu, maar in 1945. Nu is hij 78 jaar. En hij was erbij! Hij stond vooraan op zijn klompjes, zwaaiend met een rood-wit-blauw vlaggetje. Zijn blonde kuifje wapperend in het voorbijgaan van de binnenrijdende Canadese tanks. Kun je nagaan dat er dan nog eens 59 authentieke verhalen zijn?

Generaties Zwollenaren zijn inmiddels betrokken. Onderzoek en beeldredactie in HCO doen beseffen wat generaties hebben opgebracht voor de vrijheid van vandaag. Het maakte ons stil en bewust van het feit dat onze stad is bevrijd, is ontdaan van remmingen, bezetting, onderdrukking en dat het heeft kunnen groeien. Niet alleen in omvang, maar ook in verdiepende zin, in alle facetten die onze stad kleuren. Wij, met al onze leeftijden, geven onze vrije stad vorm, waardoor we ook persoonlijk kunnen groeien. Deze groei zien we vertaald in onze landmark #OPGEZWOLLE. Een statement van dankbaarheid.

Dinsdag 14 april 2020 vieren we de vrijheid. Stichting landmark #OPGEZWOLLE onthult op die dag de landmark. Daarop is Stichting Platform WO2 Overijssel met OVERIJSSEL VIERTVRIJHEID aangehaakt. Park de Wezenlanden wordt daarmee een festivallocatie van beide stichtingen, met een podium, artiesten en nog veel meer. Dat maakt ons super trots en dankbaar.

Stichting Landmark #OPGEZWOLLE

Joop de Haan
Meer berichten