Michael Zetterer zoekt een medespeler in het verloren thuisduel tegen AZ, in december.
Michael Zetterer zoekt een medespeler in het verloren thuisduel tegen AZ, in december. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Michael Zetterer houdt drie keer 'de nul'

Zwolle - Een polsblessure zorgde ervoor dat hij drie jaar lang nauwelijks een wedstrijd speelde en ook bij PEC Zwolle leek het er aanvankelijk niet van te komen. Het lange wachten en de vele extra trainingsuren betaalden zich voor Michael Zetterer niettemin uit en momenteel is hij de vaste man onder de lat bij PEC Zwolle. Zaterdag tekende de huurling van Werder Bremen voor zijn derde 'clean sheet' op rij. "Het allerbelangrijkste is dat we in de competitie blijven."

(door Erwin Dijk)

Het was niet wat Zetterer zich van zijn Zwolse avontuur had voorgesteld, toen hij vlak voor het begin van de competitie te horen kreeg dat hij tweede doelman zou worden achter Xavier Mous. Dat hij de concurrentiestrijd aan moest was vooraf helder, toch betekende de keuze van John Stegeman een flinke domper voor de Duitse doelman. "In de voorbereiding was ik niet op m'n best, dat is duidelijk. In het begin had ik moeite met de beslissing, maar dat is het leven van een prof. Ik ben hard blijven werken op de training en heb veel tijd doorgebracht in het krachthonk. Ik wist dat mijn kans zou komen."

Die kwam eind november tegen Fortuna Sittard, nadat PEC opnieuw een serie wedstrijden op rij verloren had en de doelpunten soms wel erg knullig incasseerde. "Op dat moment wist ik wel dat het binnen korte tijd, misschien één, twee of drie weken, een keer zou gebeuren. Het team speelde niet goed en we kregen veel doelpunten tegen. Dan moet er soms iets veranderen."

En dat gebeurde. Niet alleen nam 'Zetti' de plek van Mous onder de lat in, sinds de winterstop speelt PEC met vijf verdedigers. Waar de ploeg in de eerste helft van het seizoen gemiddeld nog ruim twee doelpunten per wedstrijd tegen kreeg, hoefde Zetterer de afgelopen drie wedstrijden geen enkele bal uit het net te vissen. Dat die verdedigende stijl niet goed is voor de amusementswaarde – PEC heeft ondertussen zelf ook de grootste moeite met scoren en het creëren van kansen – is van ondergeschikt belang. "Het allerbelangrijkste is dat we in de competitie blijven. En voor een keeper is het natuurlijk altijd fijn om clean sheets te hebben."

Zetterer is 24 jaar, maar veel wedstrijden speelde hij nog niet op het hoogste niveau. Het heeft alles te maken met de blessures waar hij de afgelopen jaren mee te kampen had. Opgegroeid bij Unterhaching in het zuidelijke München, maakte hij in 2015 de stap naar Werder Bremen in het noorden van Duitsland. Binnen drie jaar liep hij daar drie keer een polsbreuk op en na een operatie eind 2017 stond hij bijna heel 2018 aan de kant. "Het was steeds dezelfde plek. Erg frustrerend natuurlijk, maar het is niet zo dat ik bang ben dat het weer mis kan gaan. Ik train en speel altijd met een brace en tape om mijn pols. Dat helpt."

Eenmaal fit had Zetterer weinig zicht op speeltijd bij het eerste elftal van Werder Bremen, dus koos hij voor een tijdelijk vertrek. "Ik wilde graag speelminuten maken, dus daarom ben ik op huurbasis naar Austria Klagenfurt in Oostenrijk gegaan. Daar heb ik een goede tijd gehad en een mooie serie wedstrijden gespeeld. Afgelopen zomer kwam de kans om naar PEC Zwolle te gaan en dat leek me een mooie kans. Ik heb er bijvoorbeeld met Lennart Thy over gepraat, want hem kende ik al van Werder Bremen."

De huurdeal kwam afgelopen zomer rond toen hij met zijn broer een fietsreis maakte van München, door de Oostenrijkse bergen, naar Venetië. De doelman is al sinds zijn jeugd op het Beierse platteland een fervent fietser, maar in Zwolle maakte hij nog maar weinig kilometers. "In de zomer stond mijn fiets nog bij mijn ouders in München en nu is het geen lekker fietsweer. Hopelijk kan ik komende zomer weer wat meer fietsen."

Zetterer tekende een huurcontract voor twee seizoenen en is normaal gesproken dus ook na de zomer nog in Zwolle. Toch kijkt hij voorzichtig al wat verder vooruit. Hoewel hij vijf jaar na zijn transfer naar Bremen nog geen minuut in de hoofdmacht speelde, blijft het zijn ultieme doel om eerste keeper te worden bij de groen-witten. "Voor mij is het meer dan alleen een voetbalclub. Het is een grote club, maar toch gaat iedereen als familie met elkaar om. En de supporters zijn geweldig. Werder staat er nu niet goed voor in de competitie maar ze blijven het team - net zoals hier in Zwolle - enorm steunen. En voor mij is de club ook heel goed geweest. Ondanks mijn blessures is mijn contract afgelopen jaar toch verlengd en dat is zeldzaam in het voetbal. Daar spreekt veel vertrouwen uit."

Erwin Dijk
Meer berichten