"Tijdens wandelingen over het terrein horen we graag ideeen", zegt Monique Meijer van Travers Welzijn.
"Tijdens wandelingen over het terrein horen we graag ideeen", zegt Monique Meijer van Travers Welzijn. (Foto: Sigrid Aalfs)

Wijkbewoners denken mee over groene Eemhoeve

Zwolle - Wijkboerderij de Eemhoeve vraagt wijkbewoners en bewoners uit aangrenzende wijken, mee te denken over of mee te doen met de herinrichting. De komende tijd heeft eigenaar Travers Welzijn wandelingen op diverse momenten ingepland om samen ideeën op te doen en die uit te werken. "We hebben bedacht dit al wandelend te doen, zodat wijkbewoners het terrein beter leren kennen, en de mogelijkheden ontdekken," legt Monique Meijer, coördinator van de wijkboerderij uit.

(door Sigrid Aalfs)

"Het huidige terrein van de wijkboerderij willen we graag groener, mooier en avontuurlijker maken." Drie speerpunten hierbij zijn de toegangsweg, een braakliggend terrein, en de oevers. Het idee om meer uit de wijkboerderij te halen is ontstaan uit wijkbewoners.

"Ze vroegen ons om meer speelmogelijkheden voor kinderen te maken. Samen met hen hebben we een plan ingediend bij de subsidieverleners, ondersteund door Travers Welzijn. Ik vind het mooi dat dit plan door en voor wijkbewoners gemaakt is. We willen graag dat de wijkboerderij meer uitstraling krijgt door het zichtbaarder, toegankelijker en gastvrijer te maken", vertelt Meijer.

Ook de biodiversiteit vinden wijkbewoners belangrijk, bleek. Dat betekent een breder aanbod van flora en fauna. "De Aa-landen heeft 'groene vingers' door de wijk heenlopen; op dit groen willen we met de boerderij aansluiten. We hebben nog een braakliggend, vochtig terrein over; daar komt dan iets met biodiversiteit, of een speelmogelijkheid voor kinderen, met water."

Travers Welzijn is een organisatie gericht op het welzijn van de burgers. "Daarom betrekken we wijkbewoners erbij, zodat de boerderij hun plek wordt. Dan voelen mensen zich ook meer betrokken. Als de plek straks groener en natuurlijker is, kunnen mensen er meer van genieten, en bijvoorbeeld een kopje koffie hier doen op het terras, of groente verbouwen in de moestuin."

De organisatie houdt op diverse data wandelingen om wijkbewoners te laten meedenken. Wijkbewoners en bewoners van aangrenzende wijken zijn hierbij de hoofdmoot, maar alle bezoekers zijn welkom. Mensen hoeven zich vantevoren daarvoor niet aan te melden. "We geven belangstellenden een rondleiding over het hele terrein, binnen en buiten, om alles te laten zien. Zo kunnen ze al wandelend ideeën opdoen, met elkaar kennismaken en praten." Travers laat het aan mensen over aan welke stap of stappen ze willen meedoen. Landschapsarchitecten tekenen de plannen uit, uiteindelijk beslissen alle partijen samen, afhankelijk van budget.

Stap 1 heet Ideeën ophalen, op 14 februari van 11.00 tot 12.30 uur en 19 februari van 16.00 tot 17.30 uur. Stap 2 Ontwerpen, op 26 februari en 12 maart. Stap 3 is Het Eerste Plan, de tekenfase. Stap 4 heet We zijn er bijna; een inloopbijeenkomst waarin mensen de plannen kunnen bekijken op 1 april van 19.00 tot 20.00 uur. Voor informatie; eemhoeve@travers.nl

Sigrid Aalfs
Meer berichten