Kampens klavecinist David Zielman (14) verheugt zich op concert met Ton Koopman en Britten Jeugd Strijkorkest in Theater Odeon
Kampens klavecinist David Zielman (14) verheugt zich op concert met Ton Koopman en Britten Jeugd Strijkorkest in Theater Odeon (Foto: Jenne Blijenburg)

Bijzonder concert voor klavecinist David Zielman

Zwolle - Het Britten Jeugd Strijkorkest geeft op 16 februari een feestelijk concert samen met Ton Koopman in Theater Odeon. De in Zwolle geboren en getogen organist, klavecinist, dirigent en onderzoeker zal het orkest dirigeren vanaf zijn klavecimbel. Hij verheugt zich op het samenspel met de jonge strijkers en klavecinisten waaronder de veertienjarige Kampenaar David Zielman.

Binnenstad - David Zielman zit in de vierde klas van het gymnasium en speelt al vanaf zijn zevende piano. In 2017 werd hij toegelaten tot de Sweelinck Academie in Amsterdam en krijgt er les in muziektheorie, koorzang, kamermuziek en natuurlijk zijn hoofdvak, piano. De jonge Bach-liefhebber: "Dit wordt een onvergetelijke dag voor mij!"

Voor Koopman is het concert een 'thuiswedstrijd' waarbij hij zijn grote passie voor barok kan delen met een nieuwe generatie talentvolle musici. "Een spectaculair concert met vier klavecimbels! Barok saai? Welnee, in barok zit het woord rock, het is heel ritmisch. Ik hoop dat er zich ook veel jeugd onder het publiek bevindt."

Koopman (75), nog altijd als emeritus professor verbonden aan de Universiteit Leiden, is nog steeds veelgevraagd gastdirigent door wereldberoemde orkesten. Hij werkt graag met jonge mensen: "Muziek verrijkt ieders leven, ik vind het leuk om mijn kennis en ervaring door te geven aan een volgende generatie. Samen met jongeren iets moois maken, houdt mij zelf ook jong." Koopman is onder de indruk van de kwaliteiten van het Britten Jeugd Strijkorkest: "Dat kan ook niet anders met zo'n geëngageerde dirigent als Loes Visser."


Aanleiding voor de organisatie van concert, een coproductie met Zwolse Theaters is de 75e verjaardag van Ton Koopman vorig jaar oktober. Artistiek leider van het Britten, Loes Visser: "Toen we zagen dat er nog geen concert met Ton Koopman in zijn jubileumjaar gepland stond in Zwolle, hebben we Zwolse Theaters benaderd. Ze waren meteen enthousiast. Op het programma staan het beroemde 3de Brandenburgs concert en het concert voor 4 klavecimbels van Bach en ook muziek van Biber, Locatelli en Vivaldi's concert voor 4 violen. De solisten in dit laatste concert zijn alumni van het Britten die inmiddels studeren aan het conservatorium. We vinden het een eer om met Ton Koopman te werken en verheugen ons op de repetities met hem. Het wordt een bijzonder en feestelijk concert."

Aanvang zondag, 16 februari om 14.30 uur.

Zie ook www.hetbritten.nl

Meer berichten