Foto: Joop de Haan
Columns

Oplossing Lerarentekort?

Ik las onlangs in de krant dat 87% van de Zwollenaren gelukkig zijn. Wij staan daarmee als blauwvingers op een mooie 50-ste plek van gelukkigste stedelingen. Zo slecht hebben we het hier dus niet aan de IJssel, we zijn van nagenoeg alle gemakken voorzien. Er zijn altijd wel verbeterpunten en een daarvan is de huidige situatie in het onderwijs. Als ouder vind ik het zeer belangrijk dat mijn kinderen goed geschoold worden. Helaas staat het onderwijs aardig onder druk en dat zorgt ervoor dat de kwaliteit snel achteruit gaat. (Te) grote groepen, hoge werkdruk en passend onderwijs, ga er maar aan staan. Nee, de groepsleerkrachten verwijt ik niets, die doen hun uiterste best. Het probleem ontstijgt de scholen, het is een gevolg van jaren wanbeleid.

De ouders zijn hier ook de dupe van, want kinderen zitten steeds vaker thuis. Tijdens de recente stakingen, waar ik trouwens alle begrip voor heb, maar ook als er bij ziekte van de groepsleerkracht geen invaller is. Je moet als ouder een passende oplossing zien te verzinnen. Wij hebben niet de luxe om altijd vrij te kunnen nemen van het werk, mijn vrouw is zelf docent namelijk. Familie of vrienden die kunnen invallen zijn in ons geval ook geen mogelijkheid. De enige optie is vaak om de kinderen een extra dag naar de BSO te brengen. De kosten lopen zo langzamerhand aardig op voor ons en bij veel andere gezinnen.

In het hele land worden er allerlei creatieve oplossingen bedacht om de kinderen en ouders een alternatief te bieden. Zo hebben wij ook de handen ineen geslagen met Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle. Afgelopen week hadden de groepsleerkrachten een studiedag en kon er geen les gegeven worden. Onze buurtsportcoaches hebben alle ouders een sportief alternatief geboden. De kinderen van scholen van Openbaar Onderwijs Zwolle konden een dagdeel meedoen aan een evenement in de wijk. In plaats van thuis te zitten was er op loopafstand een fantastisch sportaanbod. Variërend van handboogschieten en black light tafeltennis tot aan stormbanen.

Het voelt goed om de ouders, maar ook zeker het onderwijs tegemoet te komen. Zo'n sportaanbod is een mooi alternatief, maar bij ziekte kunnen mijn collega's ook prima voor de klas staan als er geen invaller is. Het is aan de buurtsportcoaches wel besteed om een dag vullend programma met voldoende beweegmomenten te verzorgen. Hieruit blijkt maar weer dat dit relatief nieuwe beroep niet meer weg te denken is. Ik hoop dat steeds meer scholen de samenwerking met ons zullen aangaan. Wellicht dat de nieuwe wet die alle scholen verplicht om de kinderen 2 uur bewegingsonderwijs te bieden een stimulerende werking heeft. De buurtsportcoach zorgt niet alleen voor kwaliteitsimpuls binnen het bewegingsonderwijs, maar hij/ zij kan zo veel meer voor de school betekenen. Deze alleskunners zijn de spil op het gebied van sport, bewegen, gezondheid en staan midden in de maatschappij: proactieve verbinder en bruggenbouwer in de wijk en bij de sportvereniging. Is de buurtsportcoach dan dé oplossing? Dat is niet het geval, althans, met alleen buurtsportcoaches ben je er niet. Ik ben er echter wel van overtuigd dat we mooie stappen kunnen zetten als er meer buurtsportcoaches worden aangesteld. Meer weten? Ik ga het gesprek graag aan!

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Joop de Haan
Meer berichten