Clown Poets is zingend in gesprek met bewoners Mirjam en Riet van de IJsselbolder (foto: Eva Posthuma)
Clown Poets is zingend in gesprek met bewoners Mirjam en Riet van de IJsselbolder (foto: Eva Posthuma) (Foto: Eva Posthuma)

Clown zoekt waar de wens en grens ligt

Zwolle - "Je kan clownsvaardigheden ook goed in het gewone leven gebruiken, zonder dat je die rode neus op hoeft te zetten". Want clownerie gaat volgens Hilde Schoonbeek niet over gek doen of domme geintjes maken. Al helpt de rode neus wel om makkelijker contact te maken. Binnenkort start ze met een cursus voor wie dat ook wil.

(door Esther Mostert)

De kleding werkt ontwapenend, zo ontstaat de eerste lach. De clownslook is zo de opening om op een andere manier met elkaar in gesprek te gaan.

Hilde bezoekt als clown Poets mensen die zorgbehoevend zijn, mensen met dementie of een beperking. Ze voert in haar rol als clown Poets geen kunstje op, ze past zich aan de belevingswereld van de ander aan. "Als contactclown in de zorg geef ik geen voorstelling, ik kom op bezoek."

Hoe gaat een clown te werk? Clownerie gaat volgens Hilde over verbinding maken, door meerdere 'talen' te spreken. Er zijn zoveel meer mogelijkheden om spelenderwijs contact te maken. Naast het gesproken woord zijn muziek, zang, lichaamstaal en beweging ook talen die je als contactclown in de zorg kan gebruiken.

Elke maand gaat Hilde als clown Poets op bezoek bij een woongroep van Frion, de IJsselbolder in Zwolle-Zuid. Ze weet al het nodige over de bewoners. Dat is belangrijk, want iedere bewoner vraagt een eigen manier van benaderen. Waar de ene bewoner het leuk vindt als ze dichtbij komt, vindt de ander het juist prettig als ze op gepaste afstand blijft.

Het is voor clown Poets tijdens een bezoek eigenlijk continue aftasten waar de wens, en waar de grens, ligt. Dat onderzoeken is de basis van haar spel. "Als een tuimelaar beweeg ik mee met wat er is", zegt Hilde.
Een bezoek van clown Poets is voor bewoners als een kers op de taart van het dagelijkse leven. Ze borduurt voort op wat er leeft bij de bewoners. "Het begin van mijn zin of een beweging wordt ingegeven door een woord of reactie van een ander". Clown Poets reageert op wat ze waarneemt, zo ontstaat 'een gesprek'. Je hoeft dus niet ingewikkeld te doen om contact te maken. Juist niet. "Ik hou het simpel", zegt Hilde.
Clownsvaardigheden helpen om contact te maken. Ook muziek maken en zingen zijn talen om contact te maken. Clown Poets laat soms haar ukelele (snaarinstrument) rondslingeren. Zo nodigt ze de bewoners indirect uit om mee te doen. "Deze benadering werkt vaak beter dan rechtstreeks vragen of iemand muziek wil maken".

Wat dat betreft zouden we allemaal wat meer de clown in ons tot leven mogen laten komen. Clownsvaardigheden helpen om dichter bij jezelf te blijven, meer in het moment te leven en om op een andere manier contact te maken met de mensen om je heen.

Op zaterdag 29 februari is er een kennismakingsdag voor de cursus clownerie in Domusica. Kijk op www.hildelaatjezien.nl als je nieuwsgierig bent geworden.

Esther Mostert
Meer berichten