"Door de Buteyko- ademhaling ben ik van mijn klachten af," vertelt Fred de Rave.
"Door de Buteyko- ademhaling ben ik van mijn klachten af," vertelt Fred de Rave. (Foto: Sigrid Aalfs)

Fred de Rave geeft cursus Buteyko-methode tegen slaapapneu

Zwolle - Fred de Rave heeft een aantal jaren last gehad van slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling vooral 's nachts regelmatig stokt. Hierdoor werd hij 's ochtends erg moe wakker. "Op een gegeven moment ontdekte ik de Buteyko-ademhalingsmethode, waarin ik leerde om rustiger en minder diep adem te halen." De Rave is nu vijf jaar van de apneu af en is zelf de opleiding gaan volgen. Tegenwoordig is hij Buteyko ademhalingstherapeut en heeft zelf cursisten.

(door Sigrid Aalfs)

Slaapapneu ontstond bij de Rave door langdurige en hoge stress. "Ik was jarenlang interim manager in het onderwijs, werkte keihard en maakte lange dagen. Gevolg daarvan was slaapproblemen, en ik werd elke ochtend wakker als een dweil. Na onderzoeken in verschillende ziekenhuizen werd de diagnose slaapapneu gesteld. Om daar wat aan te doen werd me door specialisten geadviseerd een speciale beugel, en later een CPAP-apparaat te gaan gebruiken tijdens het slapen.

Een CPAP-apparaat houdt de luchtweg open, door er lucht in te blazen. Het waren ondingen en het hielp me niet. Tot iemand me tipte de Buteyko-cursus te gaan doen. Tijdens de eerste bijeenkomst kreeg ik de diagnose chronische hyperventilatie, als gevolg van slaapapneu. Ik leerde in de cursus minder en langzamer adem te halen. Na al die jaren verkeerd ademhalen moest ik verschrikkelijk oefenen om dat te veranderen. Dat leerde ik onder andere door ontspanningsoefeningen. Tijdens het slapen had ik, en heb nog wel eens, een medicinale pleister op mijn mond. Ik merkte dat ik fitter opstond. Apneu kan dus overwonnen worden, mits je dat dagelijks en voor lange tijd oefent."

De theorie van Buteyko, het is een Rus die omstreeks 1920 deze theorie bedacht, houdt in dat te veel en te diep ademhalen een teveel aan zuurstof (O2) en een tekort aan koolzuurgas (CO2) in het lichaam veroorzaakt. De zuurstof blijft aan de rode bloedcellen kleven door het tekort aan CO2. Gevolg daarvan is, is dat de adem stokt, vaak in de nacht, maar ook overdag. Een lagere inname van zuurstof, gecombineerd met een hogere productie CO2 gaat dit foute proces te lijf.

"In deze tijd van stress, mensen denken dat alles snel moet, kan hyperventilatie ontstaan, zonder dat je door hebt", zegt de Rave. " Veel mensen zitten achter de pc, in de auto, bewegen weinig, zijn te zwaar. Door meer te bewegen kan de ademhaling al verbeteren. Ik kreeg van stress apneu, een ander krijgt astma. Veel ziektes en aandoeningen zoals chronische pijnklachten, bepaalde allergieën, en angststoornissen, kunnen baat hebben bij de Buteyko-ademhalingsmethode. Ik ben inmiddels gepensioneerd en wil graag mijn kennis doorgeven. Mensen kunnen bij mij terecht om te kijken of de methode past bij hun aandoening of ziekte, middels een afspraak van een gratis half uur."

www.buteyko-gezondademen.nl

Sigrid Aalfs
Meer berichten