Foto:
#Opgezwolle

Herinneren dat we al 75 jaar een vrije stad zijn

Leven volgens regels zonder dat je daarover in gesprek kon gaan. Honger, gevaar en verdriet. Het was in de periode van 1940 tot 1945 voor velen een realiteit. Welke prijs hebben mensen betaald om na die jaren in vrijheid te mogen leven? En hoe ver zijn we als stad gekomen sinds de bevrijding op 14 april 1945?

Verhalen vangen

Zijn we - ondanks de gebeurtenissen die plaatsvinden - niet enorm gegroeid? Natuurlijk valt er op sommige vlakken nog veel te halen, maar we zijn vrij. Daarom vertelt en viert #OPGEZWOLLE de vrijheid van Zwolle: Zwolle, de vrije stad. De groep Zwollenaren die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt en er uit eigen ervaring over kunnen vertellen, wordt steeds kleiner. Wat was het om te leven volgens andere regels? De gevaren? Het ongeloof? Hoe was het om uiteindelijk bevrijd te worden? Die vreugde te ervaren? Deze unieke verhalen zijn een vorm van een herinnering.

En die herinnering willen we vastleggen in onze speciale uitgave van de #OPZWOLLE-tabloid. Een krant die we in samenwerking met studenten van Landstede en het Historisch Centrum Overijssel gaan realiseren. In de bevrijdingskrant zal daarnaast ook aandacht worden besteed aan verhalen van jongeren, ouderen, ondernemers en helden die elke dag trots zijn op het feit dat ze in vrijheid mogen doen wat ze doen. En wij zijn trots op hen. We hebben een pride, we worden de op vier na grootste economie van Nederland, we zijn een studentenstad en we kennen veel culturele successen zoals Rico & Sticks, de Fundatie, Hedon, De Zwolse Theaters, etc.

Wij nemen het initiatief om Zwolle te betrekken bij de trots op de stad. Alles draait op betrokkenheid met een zo breed mogelijke Zwolse participatie. De kracht van #OPGEZWOLLE schuilt in het feit dat we zoveel mogelijk Zwollenaren betrekken in de activiteiten: samen maken we de stad. Hoe dat gaat? Zie het het rode kader.

Door middel van het #OPGEZWOLLE-landmark willen wij, als burger- en ondernemersgroep, een blijvend project neerzetten; een fysiek statement. Op 14 april zal het landmark #OPGEZWOLLE worden onthuld door Rico en Sticks. Het landmark is van blijvende waarde.

Laat ons je meenemen en neem een kijkje op onze website landmark-opgezwolle.nl, en check de social media die je vindt met #landmarkopgezwolle of of lees deze columns in de Peperbus.

www.landmark-opgezwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten