Michel Hettinga is veel te vroeg overleden aan kanker. Familie, vrienden, collega's en bekenden wandelen mee in team Leef! met de SamenLoop.
Michel Hettinga is veel te vroeg overleden aan kanker. Familie, vrienden, collega's en bekenden wandelen mee in team Leef! met de SamenLoop. (Foto: )
SamenLoop voor Hoop Zwolle

SamenLoop voor Hoop: 'Leef! Opgeven doen we morgen'

Zwolle - Een levenslustig gezin in de zomer van 2019. Heerlijk samen op strandvakantie, aansluitend een stedentrip naar Barcelona en Parijs. Michel en Mariëlle Hettinga en hun kinderen Morris en Rosa hadden het goed voor elkaar.

Tijdens de vakantie ontdekken ze een bult op de rug van Michel. Geen zin in gedoe met artsen in het buitenland wachten ze tot ze terug zijn in Nederland. De huisarts denkt aan een vetbult. Vanwege de zomerperiode laat de echo bijna een maand op zich wachten. Verontrustende resultaten maken vervolgonderzoeken nodig. Een week later wordt de uitslag duidelijk: Michel blijkt slokdarmkanker te hebben met uitzaaiingen in de botten. Niet te genezen, en een levensverwachting waarbij niet in jaren gedacht moet worden.

Van een actief gezin met een zorgeloze toekomst is hun leven plotsklaps veranderd in een nachtmerrie en staat hun wereld compleet op zijn kop.

Een rollercoaster van behandelingen volgt. Bestralingen, chemo's, en alle bijwerkingen van dien, pijn, misselijkheid, vermoeidheid. Het ziek zijn is een zwaar proces. Mariëlle schrijft er heel open over in haar blog.

Twee maanden na de diagnose blijkt dat de chemo niet is aangeslagen en zijn er geen behandelingen meer mogelijk.

Helemaal in de palliatieve fase is kwaliteit van leven erg belangrijk. Er zijn veel mensen die het gezin met warmte en liefde omringen. De vele lichtpuntjes die ze brengen door bezoekjes, kaartjes, berichtjes, cadeautjes en knuffels geven het gezin enorm veel steun en gevoel van verbinding.

Michel heeft nog twee weken thuis kunnen zijn. Samen met zijn vrouw en kinderen hebben ze tot het einde toe samen het leven geleefd. Michel stierf op 23 november.


Al zou hij maar één persoon bewust kunnen maken dat het leven er NU is om van te genieten, dan zou voor Michel zijn ziekte al niet voor niets zijn geweest. Hij wil mensen inspireren: laat je niet weerhouden door angst, stel niet uit tot later maar geniet van wat er nù is.
Daarnaast had hij de wens om geld in te zamelen voor de KWF voor onderzoek naar kanker. Genoeg motivatie voor Mariëlle en een nog steeds groeiend team van familieleden, vrienden, collega's en bekenden om mee te wandelen met de SamenLoop voor Hoop. Inmiddels is zelfs al hun tweede team aangemeld.
Haar teams hebben als naam de aanmoediging van Michel die ze iedereen gunt: Leef!De KWF SamenLoop voor Hoop Zwolle is een 24-uurs wandelevenement waarbij teams in estafettevorm een etmaal lang over het parcours in Park de Wezenlanden wandelen. Het vindt plaats op 16 en 17 mei. Alle deelnemers proberen zoveel mogelijk geld bijeen te brengen voor wetenschappelijk kankeronderzoek. 20 procent hiervan is bestemd voor Nazorgcentrum IntermeZZo Zwolle.

samenloopvoorhoop.nl/zwolle

Joop de Haan
Meer berichten