Lennart Thy snelt voorbij Joris van Overeem in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht vorige week.
Lennart Thy snelt voorbij Joris van Overeem in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht vorige week. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Lennart Thy wil elke wedstrijd beter

Zwolle - 'Samenstaan' om in de eredivisie te blijven. Dat is de komende maanden het heilige doel van Lennart Thy. De Duitser heeft zijn basisplaats terug en ziet zijn ploeg stap voor stap beter én stabieler worden. "Of ik nu speel of niet, ik moet altijd hard blijven werken."

(door Erwin Dijk)

Op zoek naar meer stabiliteit koos trainer John Stegeman in de winterstop voor een systeem met vijf verdedigers, drie middenvelders en 'slechts' twee aanvallers. Met drie tegendoelpunten betaalde zich dat vorige week tegen FC Utrecht nog niet echt uit, maar omdat ook PEC er drie maakte, leverde de hervatting na de winterstop toch nog een punt op. Zondag tegen Willem II oogde de Zwolse verdediging al een stuk zekerder, met het eerste 'clean sheet' van het seizoen tot gevolg. Het duel in Tilburg eindigde in 0-0. "We zijn blij met een punt, maar we hebben het idee dat er meer mogelijk was", vertelt Thy. "Het is goed dat we 'de nul' hebben gehouden. We hebben nu twee competitiewedstrijden gespeeld in dit systeem en we zien een positieve ontwikkeling. Hopelijk kunnen we zaterdag ook de eerste winst van dit jaar pakken."

Dat moet gebeuren in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen, waarin Thy samen met Mike van Duinen vermoedelijk weer de tweemansvoorhoede vormt. Dat het versterkte defensieve blok tot minder aanvallende impulsen kan leiden, ziet de Duitser niet als een groot probleem. "Het is een nieuw systeem voor ons en daarin kunnen we nog veel leren. Maar het kan zeker goed gaan. Mike en ik moeten zorgen voor diepte en dan kunnen we gevaarlijk worden. Vanaf nu moet het elke wedstrijd een stapje beter."

Net als zijn ploeg als geheel, is Thy bezig aan een grillig seizoen. Hij begon als basisspeler, was zelfs een wedstrijd aanvoerder, maar kwam in oktober op de bank te zitten ten faveure van Reza Ghoochannejhad. "Dat was een moeilijke tijd, want natuurlijk wil ik altijd spelen. We speelden niet goed en we verloren vaak, dus dan is het logisch dat de trainer iets anders probeert. Nu speel ik weer in de basis en dat wil ik graag zo houden."

Thy wordt binnen de club geroemd om zijn werkhouding. Zo kan het zomaar gebeuren dat hij na een training met extra gewicht op zijn nek nog een paar keer springend de trappen van de tribunes in het MAC3PARK Stadion beklimt. Goed voor de bovenbeenspieren en de stabiliteit. "Ik werk altijd hard, ik moet mijn lichaam goed verzorgen. Voor mij is dat logisch, het hoort er gewoon bij." Ook toen hij eerder dit seizoen een aantal wedstrijden op de bank zat, kreeg hij de complimenten van zijn trainer Stegeman, die hem een 'op en top prof', noemde. Al te veel doen die woorden hem echter niet. "Als hij iets anders gezegd zou hebben, dan zou het mijn fout zijn geweest. Hij zal vast wel gezien hebben dat ik teleurgesteld was toen ik niet speelde, maar verder verandert het voor mij niets. Ik moet altijd hard blijven werken."

Het verhaal dat onlangs in de media verscheen dat hij na een uitwedstrijd bij terugkomst in het stadion nog even het krachthonk in gedoken zou zijn, verwijst Thy niettemin naar het rijk der fabelen. "Haha, ik heb het ook gehoord, maar het is niet waar. Ik weet ook niet waar dat verhaal vandaan komt."

Thy vertelt in het Nederlands, maar zo nu en dan glipt er toch een verbasterd woordje Duits tussendoor. "We moeten 'samenstaan' om in de eredivisie te blijven", zo klinkt het bijvoorbeeld. Wellicht dat een vleugje ouderwetse Duitse voetballende onverzettelijkheid de Zwollenaren daarbij de komende maanden kan helpen. Waar Thy bij zijn komst de eerste Duitser bij PEC Zwolle in ruim 35 jaar was – Jürgen Müller speelde in de jaren tachtig een seizoen voor de Zwollenaren – begint zich inmiddels een kleine Duitse enclave te vormen. Afgelopen zomer kwam doelman Michael Zetterer naar Zwolle, vorige week gevolgd door de van FC Utrecht gehuurde Rico Strieder. "En Vito van Crooy is ook half-Duits", voegt Thy daaraan toe. "Het is leuk. Onderling praten we Duits, maar de voertaal bij de club is gewoon Nederlands. We trekken regelmatig samen op. Met Michael ben ik al twee keer samen naar Bremen gereden. Daar heeft hij gespeeld, net als ikzelf."

Thy tekende bij zijn komst een contract voor anderhalf seizoen, wat betekent dat zijn verbintenis komende zomer afloopt. Of hij volgend seizoen nog in Zwolle speelt weet de aanvaller nog niet, maar een langer verblijf behoort voor hemzelf tot de mogelijkheden. "Zeker. Maar nu gaat het erom dat we met PEC Zwolle in de eredivisie blijven."

Erwin Dijk
Meer berichten