Foto: Foto:
Column

Glazen bol

Het is januari 2020 en heel veel Nederlanders trappen het jaar af met het goede voornemen om meer te gaan sporten. Ik hoef niet in mijn glazen bol te kijken om te weten dat dit helaas vaak van korte duur is. In deze column wil ik graag vooruitblikken naar wat er, in mijn beleving, komen gaat binnen de wereld van de sport. We kunnen niet ontkennen dat de sport zich in de afgelopen jaren enorm heeft ontwikkeld. In mijn tijd volgde je vaak het voorbeeld van je ouders en waren er veel minder keuzes op het gebied van tijdsbesteding. Door de hedendaagse digitalisering ben je thuis van alle gemakken voorzien; Netflix, internet, social media, gamen. Ik zeg niet dat vroeger alles beter was, maar de cijfers wijzen uit dat de jeugd minder beweegt en kampt met bewegingsarmoede. Als we niets doen dan zal dit alleen maar erger worden met alle gevolgen van dien. De maatschappij kunnen we niet veranderen, maar we kunnen zelf wel veranderen, meebewegen en innovatief zijn. Dit alles met als doel om de jeugd meer te laten sporten en bewegen.

Ook de sportverenigingen zullen moeten veranderen om bestaansrecht te houden. De mondige en veeleisende leden willen sporten wanneer het hen uitkomt. Ze verwachten kwaliteit, goede service en dat tegen een laag tarief. Professionalisering en samenwerking met partners is essentieel, want je krijgt als sportvereniging steeds meer maatschappelijke vraagstukken op je afgevuurd. Vrijwilligers blijven onmisbaar en als je hen wilt bereiken dan moet je vernieuwend handelen. Een mailtje of een inschrijflijst volstaat niet meer, persoonlijke benadering en een andere invulling van vrijwilligerstaken heeft de toekomst.

Luisteren naar de wensen en behoeften van de sporters is een must! Het sportaanbod moeten we ombuigen van de traditionele teamsporten naar meer trendy en urban varianten.

Nederland vergrijst en tegelijkertijd blijven we langer fit en vitaal, mensen blijven dus langer sporten en bewegen. Om deze groep te kunnen bedienen moeten de sportfaciliteiten en materialen aangepast worden, zodat iedereen er gebruik van kan blijven maken. Inclusiviteit krijgt in Zwolle de aandacht die het verdient en dat is een mooie ontwikkeling. In de toekomst maakt het niet meer uit wat je afkomst, geloof, voorkeur of beperking is, want sport verbindt ons allen ongeacht de verschillen. De digitale (hulp)middelen worden momenteel al volop ingezet binnen de sport; video analyses, data, de VAR, virtuel reality, beweegtafels, SUTU wanden. Dit is slechts het begin en over een tijdje zijn deze (hulp)middelen een vast onderdeel binnen de sport. De tendens van massaproductie binnen de branche van de sportscholen zal voorlopig niet gekeerd worden. Een work-out doen terwijl je kijkt en luistert naar een instructeur op een videoscherm, inloggen op je eigen account en oefeningen uitvoeren die je bekijkt op je telefoon. Minder personeel drukt de abonnementskosten en dat vinden wij zuinige Nederlanders natuurlijk wel heel prettig.

Dit is slechts een kleine greep uit de vele veranderingen die ons de komende jaren te wachten staan binnen de sport. Tot slot wil ik alle PEC Zwolle-fans een hart onder de riem steken! Kijkend in mijn glazen bol zie ik dat onze lokale trots zich ondanks het slechte spel en een onrustig seizoen handhaaft.

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Joop de Haan
Meer berichten