"Met het inspiratietheater hoop ik dat jongeren en volwassen zich meer met elkaar verbinden", zegt Madelon Blok.
"Met het inspiratietheater hoop ik dat jongeren en volwassen zich meer met elkaar verbinden", zegt Madelon Blok. (Foto: Sigrid Aalfs)

Inspiratietheater jongeren: De wondere wereld van de puberteit

Zwolle - "Handen uit het haar!" is een theatervoorstelling bestaande uit verhalen over pubers, en gelardeerd met muziek gemaakt door jongeren. Het idee is van jongerencoach Madelon Blok; ze werkte dit samen met haar team van jongeren tussen de 18 en 24 jaar uit. "Ik neem het publiek mee op reis naar de wondere wereld van jongeren en de puberteit."

(door Sigrid Aalfs)

"Vanuit verschillende perspectieven vertel ik verhalen vanuit mijn ervaringen in het onderwijs, en mijn praktijk", legt Madelon uit. "Zo komen scènes uit het puberleven voorbij, waarin ik mijn visie geef over waarom 'moedig zijn' zo belangrijk is nu. Het is een interactief programma vol verhalen, muziek, video's en heel veel humor."

Theater zit in Blok. "Ik vertel graag verhalen, en theater gaat over ervaren en kan voor een verandering zorgen." Ze noemt zich ambassadeur van jongeren. In haar coachingspraktijk is ze dagelijks bezig met jongeren, hun ouders en docenten.

"Het gaat er mij om dat volwassenen en jongeren zich bewust zijn van hun eigen verantwoordelijkheden. Fysiek is de pubertijd hetzelfde als vroeger, alleen is de wereld nu compleet anders; de digitale wereld is erbij gekomen. Ik vind het belangrijk dat volwassenen die de jongeren begeleiden zoals ouders en docenten, het goede voorbeeld geven, door dat in hun gedrag te laten zien."

"En ook door het tonen van moed en kwetsbaarheid. Vooral docenten denken dat een fout toegeven richting jongeren gezichtsverlies betekent, maar het tegendeel is waar. Als je laat zien dat fouten maken mag, dan durven de jongeren dat ook. En dan komt er ruimte voor verbinding en groei. En vooral; doe wat je zegt."

Blok coacht behalve jongeren, ook docenten en mentoren op scholen in de vorm van supervisie training. In die training kijkt ze hoe diegene die voor de klas contact heeft met de leerlingen. Ze geeft de leerkracht of mentor tips hoe hij of zij de omgang met leerlingen kan verbeteren. "Ik stimuleer docenten en mentoren te onderzoeken waar hun ongemak, bijvoorbeeld irritatie bij een leerling, vandaan komt, en te kijken hoe ze die kunnen voorkomen. Als zo iemand door nieuwsgierig te zijn ontdekt waarom een leerling bepaald gedrag vertoont, dan kom je daar waar het echt over gaat. Vanuit die kwetsbaarheid kun je echt verbinden met elkaar."

De jongerencoach is sinds drie jaar zelfstandige. Daarvoor was ze zeventien jaar docent Nederlands. "Ik vind de doelgroep leuk; als puber zit je in een soort revolutie van kind naar volwassene. Ik zeg wel eens dat ik van persoonsvorm naar persoonsvorming ben gegaan. Ik volgde een coachingsopleiding, maar ben vooral toch autodidact; ik heb veel geleerd van gesprekken met jongeren. Ik vind hen helemaal niet moeilijk, ik vind hen puur."

Kaarten voor het inspiratietheater op 25 januari in Odeon zijn te krijgen via www.eventbrite.nl, en www.madelonblok.nl. De opbrengst van de kaartenverkoop gaat naar de persoonlijke ontwikkeling van jongeren.

Sigrid Aalfs
Meer berichten