Mike van Duinen hoopt de komende maanden vaker feest te kunnen vieren met de supporters, zoals hier na afloop van de overwinning tegen FC Groningen, eind vorig seizoen.
Mike van Duinen hoopt de komende maanden vaker feest te kunnen vieren met de supporters, zoals hier na afloop van de overwinning tegen FC Groningen, eind vorig seizoen. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Nieuwe start voor Mike van Duinen

Zwolle - Het seizoen is al halverwege, maar voor Mike van Duinen gaat het nu pas echt beginnen. De aanvaller brak in de zomer een middenvoetsbeentje en keerde na een maandenlange revalidatie pas vlak voor de winterstop weer terug in de hoofdmacht van PEC Zwolle. In Spanje bereidde hij zich met zijn ploeg voor op de hervatting van de eredivisie. "Ik hoop op iets meer dan handhaving."

(door Erwin Dijk)

Voor het vijfde jaar op rij was het Zuid-Spaanse La Cala de Mijas – tussen Marbella en Malaga – het decor van het winterse trainingskamp van PEC Zwolle. Mike van Duinen, bezig aan zijn tweede seizoen in Zwolle, voelde zich er prima op zijn plek. "Het is hier heerlijk", liet hij eind vorige week weten. "Het hotel is goed en het eten en het veld zijn ook prima. En het is natuurlijk lekker weer. Ik heb het idee dat we heel goed bezig zijn. Vorig jaar stonden we er in de winterstop niet goed voor en toen hebben we hier de basis gelegd voor een betere tweede seizoenshelft. Nu zitten we ongeveer in dezelfde situatie, dus ik hoop dat het straks net zo uitpakt als vorig jaar."

Van Duinen merkte dat de spelersgroep gedurende de week naar elkaar toe groeide. En dat kon geen kwaad, meent de Hagenees. "Daar schortte het bij ons misschien wel een beetje aan. Ik denk dat we er meer uit kunnen halen wanneer we nog meer samen doen en niet iedereen met zichzelf bezig is. En tijdens zo'n week ben je toch op elkaar aangewezen. Je bent veel samen en op die manier raak je goed met elkaar in gesprek. We beseffen dat we het samen moeten doen. Het voelt een beetje als een nieuwe start. We hebben nog zestien wedstrijden om de boel recht te zetten en ik heb het gevoel dat dat heel erg leeft binnen de groep."

Die groep zag er op het trainingsveld in Mijas vorige week behoorlijk anders uit dan eerder in het seizoen. Zo bleven meerdere spelers om uiteenlopende redenen achter in Zwolle en ook werkte een aantal Zwollenaren aan het herstel van blessures. Daartegenover stond de aanwezigheid van diverse talenten. Zo mochten de pas 15-jarige Rav van den Berg – het broertje van de vorig jaar naar Liverpool vertrokken Sepp van den Berg – en Daijiro Chirino (17) meteen al mee en halverwege de week werden Gabi Caschili en Samir Lagsir (allebei 16) ingevlogen. "Bij Rav vergeet je haast dat hij pas 15 is. Voor die jonge gasten is dat natuurlijk hartstikke mooi. Ze gaan er volledig in mee, dat vind ik mooi om te zien. En ook voor ons is het lekker dat de aantallen op orde zijn."

Ook voor Van Duinen zelf voelt het begin van de tweede seizoenshelft als een nieuwe start. Het eerste deel van de competitie miste hij immers grotendeels door een blessure. Al vroeg in de voorbereiding brak hij in een oefenwedstrijd tegen FC Emmen een middenvoetsbeentje. "Het bleek een stressfractuur te zijn, dus als het toen niet gebeurd was, zou het bijvoorbeeld een week later wel mis zijn gegaan. Het is maar een klein botje, maar wel een heel vervelende blessure. Ik had het al eens eerder aan mijn andere voet gehad, dus ik wist wat ik kon verwachten."

Maandenlang revalideerde de aanvaller bij een fysiotherapiepraktijk in Nunspeet. "Dat is een goede keuze geweest. Je voelt je een tijdje wat minder onderdeel van het team, maar het heeft ook voordelen. Begrijp me niet verkeerd, maar wanneer het niet goed gaat krijg je ook wat minder mee van het gezeur op de club. Je bent gefocust op jezelf en echt bezig met het fit worden." Dat hij veelal samen met de eveneens geblesseerde Bram van Polen zijn dagen doorbracht, maakte het proces iets aangenamer. "En later kwam Etiënne Reijnen er nog bij. We hebben veel steun aan elkaar gehad en er een goede periode van gemaakt."

De moeilijkste momenten waren voor Van Duinen de weekenden, wanneer hij op de tribune zat en zijn ploeg regelmatig zag worstelen. Groot was dan ook de opluchting toen hij begin december tegen Feyenoord voor het eerst kon invallen en enkele weken later tegen VVV weer in de basis stond. Nu wil de aanvaller zijn ploeg helpen om in de eredivisie te blijven, te beginnen vrijdag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. "Ik hoop dat ik iets kan bijdragen in, maar ook rondom het veld. Ik ben een van de ouderen en dan mag van mij verwacht worden dat ik de boel oppep en jongens ergens op aanspreek wanneer het niet goed gaat. Ik heb gehoord dat het daar voor de winterstop een beetje aan ontbrak. Dat komt natuurlijk ook omdat er meer oudere spelers geblesseerd waren. Handhaving is nu het doel, maar zelf hoop ik eigenlijk wel op iets meer dan dat."

Erwin Dijk
Meer berichten