De Luttekestraat, één van de straten in de Zwolse binnenstad met fraaie winkelpuien.
De Luttekestraat, één van de straten in de Zwolse binnenstad met fraaie winkelpuien. (Foto: )

In de serie Verhalen over Zwolle: 'Naar hartenlust shoppen'

Zwolle - In de reeks 'Verhalen over Zwolle' gaat het vrijdag 17 januari over winkelen. Het thema 'naar hartenlust shoppen' wordt belicht tijdens presentaties het over de ontwikkeling van winkelpuien in Zwolle en hoe winkelen een beleving werd en onderdeel van stedenbouw.

De binnenstad van Zwolle is al eeuwenlang een levendig centrum van handel, ambacht en bedrijvigheid én het domein van winkeliers en hun klanten. Vooral vanaf de late achttiende eeuw verplaatste de verkoop van de goederen zich van buiten (voor de gevel) naar voornamelijk binnen. Oude huizen werden verbouwd en winkelpuien werden het visitekaartje van de winkel.

Dit heeft in Zwolle fraaie winkelpuien opgeleverd maar het had ook (bouwhistorische) gevolgen voor het pand. CeesJan Frank neemt bezoekers deze avond mee in het verhaal over historie van Zwolse winkelpuien. De ontwikkeling van 'de Zwolse Winkel' verhoudt zich van marktkraam naar winkelcentrum tot de evolutie van de winkelarchitectuur in Nederland. Toenemende productie en welvaart leidden tot verbreding van het assortiment en tot schaalvergroting van winkels. In de tweede presentatie licht architectuurhistoricus Wijnand Galema toe hoe winkelen een architectonisch vormgegeven beleving werd en winkelplanning een onderdeel van stedenbouw.

De muziek wordt verzorgd door studenten van het ArtEZ conservatorium.

De lezing wordt gehouden in Waanders In de Broeren, achter de Broeren 1-3 Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur, toegang gratis. Een vrijwillige bijdrage om weer acht avonden met 'Verhalen over Zwolle' mogelijk te maken, wordt op prijs gesteld.

Aanmelder kan door een e-mail te sturen naar communicatie@waandersindebroeren.nl (graag met vermelding welke lezing, datum en hoeveel personen).

Deze avond is een initiatief van het Erfgoedplatform Zwolle. Dit platform wordt gevormd door: Historisch Centrum Overijssel, Waanders In de Broeren, Zwolse Historische Vereniging, Vereniging vrienden van de stadskern Zwolle, Zwols Architectuur Podium, Gemeente Zwolle (Monumentenzorg en Archeologie), Stichting Stadsherstel Zwolle, Academiehuis de Grote Kerk Zwolle, Stichting Het Vrouwenhuis Zwolle, Stichting Allemaal Zwolle en Het Oversticht. 

De organisatie van deze avond wordt verzorgd door Monumentenzorg en Archeologie gemeente Zwolle en het Zwols Architectuur Podium. 

Joop de Haan
Meer berichten