Foto:
Column

Kerstboom eruit…..

In menig Zwolse huiskamer is de kerstboom inmiddels verdwenen. De kamer oogt dan vaak een beetje kaal. Kerstboom eruit, kamerplant erin. Een mooi moment om de kamer op te fleuren en kamerplanten neer te zetten. Kamerplanten staan niet alleen mooi, ze zijn bovendien ook heel nuttig voor je.

Een aantal pluspunten van planten binnenshuis hier op een rijtje. Planten zuiveren de lucht in huis. Diverse studies wijzen uit dat planten goed zijn voor het binnenklimaat. Planten nemen chemische stoffen, zoals formaldehyde, benzeen, tolueen aceton en ammonia die binnen kunnen rondzweven op. Deze stoffen kunnen voorkomen in dingen die we dagelijks gebruiken. Formaldehyde kan voorkomen in schoonmaakmiddelen of cosmetica. Benzeen kan bijvoorbeeld in verf of lijm zitten. Deze stoffen zijn slecht voor de gezondheid van mensen, niet voor die van planten, zij kunnen er meststoffen van maken.

Planten zijn goed voor onze gezondheid omdat ze stress-verlagend zijn. Verzorgen van planten verlaagt psychische en fysieke stress. Onze bloeddruk verlaagt als we met planten bezig zijn en de activiteit van het sympathische zenuwstelsel wat een rol speelt bij lichamelijke stress, vermindert.

Door planten gaan we ons gelukkiger voelen. Onze hersenen komen door dat we in een omgeving met planten zijn in een andere modus. We worden door planten minder waakzaam en gericht op de buitenwereld en meer reflecterend en naar binnen gericht..
Het is niet helemaal duidelijk waarom planten zo'n gunstig effect hebben op ons welzijn. Een van de theorieën komt van Agnes van de Berg, omgevingspsycholoog en hoogleraar. Volgens haar speelt de vormentaal van groen een belangrijke rol bij het stress verlagende aspect van planten. Natuurlijke vormen herhalen zichzelf vaak, zogenaamde fractale patronen zoals bij een bloemkool. Door deze herhaling herkent je brein deze patronen zonder daar moeite voor te hoeven doen.

Planten geven energie. Onderzoek heeft aangetoond dat een bepaalde hoeveelheid planten en licht in je omgeving vermoeidheid vermindert. Planten werken geluiddempend in huis doordat de bladeren de achtergrondgeluiden absorberen.

Nog een paar tips om lang van je planten te genieten. Geef planten doorgaans niet teveel water. Pas als de aarde droog aanvoelt. Controleer dit eventueel met je vinger. Een parapluplant kan het best onder water staan. Zet planten niet vlak achter een raam. Zonlicht kan dan de bladeren van de plant verbranden. Cactussen en vetplantjes kunnen wel tegen de volle zon. In nieuwe aarde zit voor een paar maanden plantenvoeding. Na die tijd moet je dat zelf toevoegen. Zo af en toe moet je planten verpotten om de wortels meer ruimte te geven. Dit kun je het best in het voorjaar doen. Snoeien van kamerplanten kan ook heel nuttig zijn. Het weghalen van dode takken en bladeren stimuleert de groei. Ook kan de plant door te snoeien voller worden.

Natuurlijk kun je nieuwe planten kopen. Maar je kunt planten ook stekken. Bij Stichting Focus aan de Zerboltstraat 63 is een plantenasiel. Op vrijdagmiddag tussen 14.00 uur en 16.00 uur kun je hier terecht om een plant te adopteren of af te staan.

Loes la Faille (MIlieuraad Zwolle) Reageren ? Info@milieuraadzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten