Foto:
Column

Reisstress

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. In december schreef ik over 'heeft Netflix de hobby vermoord' nu over reisstress.

Het thema reisstress is ingegeven door mijn eigen recente ervaring. Voor een nieuwe leuke interim-opdracht werd ik voor een studiedag afgelopen maandag al om 9.15 uur in Rotterdam verwacht. Dat hield me bezig, want ik heb een hekel aan files. Dat vind ik zonde van mijn tijd en het openbaar vervoer zit, door 14 jaar in een buitengebied wonen, nog niet zo in mijn systeem. Voor Rotterdam moest ik voor de auto rekening houden met minimaal 2,5 uur reistijd plus parkeergeld. Ik besloot met de trein te gaan. Om 5.45 uur ging de wekker (vaak slaap ik slecht als ik zo vroeg op moet), om 06.30 uur zat ik op mijn fiets naar het Zwolse station en rond 09.00 uur was ik, keurig op tijd, ter plaatse in hartje Rotterdam aan de Nieuwe Maas.

Ik vond het best relaxt reizen, zeker in de stiltecoupé waarin ik de heenweg zat. Muziekje luisteren, beetje dutten, beetje lezen. Al moet je je (zeker als je hoogsensitief bent zoals ik) wel verhouden tot al die mensen. Want op dat tijdstip zitten de treinen dus gewoon al vol met forenzen, ook die in Utrecht, Den Haag of Rotterdam werken. Ik bedacht wat het met me zou doen als ik elke dag zo lang zou moeten reizen, ongeacht of het met de auto of de trein is. Mijn vitaliteit zou het niet ten goede komen. Ik kies er dan ook bewust voor om mijn werk grotendeels in mijn stad en regio te hebben dan wel opdrachten in de noordelijke provincies, want filevrijer en relaxter rijden en nog eens te combineren met vrienden- of familiebezoek.

Ik bekeek een onderzoek van de RIVM over fysieke en mentale gezondheid van forenzen. Hoe langer de reistijd, hoe ongezonder het is zo blijkt. Zij ervaren een slechtere (mentale) gezondheid, hebben een slechtere slaapkwaliteit en zijn ontevredener over het leven. Automobilisten ervaren doorgaans meer stress tijdens de reis, hoewel drukke treinen de stress ook verhogen.

Treinreizigers zijn gezonder dan autoreizigers, omdat ze fysiek actiever zijn, vaker lopen en verder en ze hebben een lager BMI dan autoreizigers. Ze gaan namelijk vaak te voet of met de fiets naar het station. Treinreizigers lopen gemiddeld 33 minuten per dag meer dan automobilisten. Meer bewegen en een lagere BMI verkleinen de kans op diabetes, kanker en hartziektes.

Daarnaast verbaas ik me al jaren dat, ondanks thuiswerkmogelijkheden en flexibele werktijden, de files maar blijven toenemen, in 2018 met 20 procent, in 2019 met 17 procent. De helft van alle forenzen staat regelmatig in de file en staat dan gemiddeld 25 minuten vast. Bij interim-opdrachtgevers koos ik er vaak voor eerst thuis mijn mail en/of voorbereidend werk te doen, dan pas de auto in te stappen en/of de terugweg om 17.30 uur in de auto stappen in plaats van 17.00 uur. En ik probeer mensen bewust te maken van het gunstiger plannen van meetings, deze acties schelen mij al een hoop reis- en werkstress.

Ik pak wat vaker de fiets en trein in 2020 en jij?

Met vitale groet,
Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht

www.heidybolwijn.nl

Joop de Haan
Meer berichten