Reza Ghoochannejahd na een van zijn vier doelpunten in zijn debuutwedstrijd tegen RKC.
Reza Ghoochannejahd na een van zijn vier doelpunten in zijn debuutwedstrijd tegen RKC. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Reza Ghoochannejhad is overal thuis

Zwolle - Hij werd kampioen in Australië, degradeerde in België en speelde twee WK's met Iran. Het voetballeven van Reza Ghoochannejhad is één groot avontuur. Op 32-jarige leeftijd is de honger nog niet gestild. "Het is voetbal, je weet nooit wat er op je pad gaat komen."

(door Erwin Dijk)

Het begon zo mooi op die zonnige zondagmiddag in september. Net terug uit Australië maakte Reza na een klein uur spelen als invaller zijn debuut voor PEC Zwolle in de thuiswedstrijd tegen RKC. Een half uur later had hij er vier in liggen, waarmee hij de eerste speler in de eredivisie werd die als invaller vier doelpunten maakte. "Dat was natuurlijk een heel mooie middag. Memorabel en historisch. Maar we zijn inmiddels een paar maanden verder en terug in de realiteit."

En die is dat PEC Zwolle er ook na de broodnodige overwinning van zaterdagavond tegen VVV Venlo (1-2) nog niet al te florissant voorstaat in de eredivisie. Net als een week eerder bleef Reza 90 minuten op de bank. Sinds zijn kwartet doelpunten tegen RKC speelde de aanvaller een aantal wedstrijden in de basis en trof hij nog twee keer doel, maar hij raakte zijn basisplaats kwijt na een rode kaart in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Reza kreeg één wedstrijd schorsing en sindsdien is Lennart Thy weer eerste keus in de punt van de aanval.

De aanvaller raakt er niet meer ondersteboven van. Sinds Reza in 2006 op achttienjarige leeftijd voor SC Heerenveen zijn eerste minuten in het betaalde voetbal maakte, heeft hij 'alles al meegemaakt'. In Nederland speelde hij voor vijf clubs en in zes andere landen versleet hij ook nog zeven werkgevers. Zo degradeerde hij met Sint-Truiden in België uit de eerste klasse. "Die situatie lijkt nog het meest op nu bij PEC Zwolle. Ook toen speelden we leuk voetbal, maar wisten we de punten vaak net niet over de streep te trekken. Daar is het uiteindelijk niet goed afgelopen want we zijn gedegradeerd, maar dat hoeft hier niet te gebeuren."

Ook in Engeland, Qatar, Koeweit en Cyprus kende Reza voetbalavonturen en daarnaast was hij met Iran actief op diverse eindtoernooien, waaronder de WK's van 2014 in Brazilië en 2018 in Rusland. Zijn grootste succes vierde hij eerder dit jaar aan de andere kant van de wereld. Uitgeleend door het Cypriotische Apoel Nicosia, speelde Reza een half jaar in Australië, waar hij met FC Sydney prompt kampioen werd. Ook speelde hij met die club in de Aziatische Champions League in onder meer Japan, Zuid-Korea en China. "Ik heb daar een geweldige tijd gehad. Ik speelde bij een mooie club en Sydney beviel mij en mijn gezin heel goed. Het is een mooie stad in een prachtig land. De cultuur is boeiend en de mensen zijn heel aardig."

Niettemin ging het vele reizen hem tegenstaan en ook de manier van voetballen was hem niet op het lijf geschreven. Ghoochannejhad wilde graag weer terug naar het land waar hij op zesjarige leeftijd met zijn ouders vanuit Iran naartoe kwam. "Ik wilde weer genieten van het spelletje op een manier die mij goed ligt. Dat was de voornaamste reden om terug te keren. PEC Zwolle was het meest concreet en daarom heb ik voor deze club gekozen."

De aanvaller zette een krabbel onder een verbintenis voor twee seizoenen en ligt derhalve vast tot de zomer van 2021. Toch belooft Reza niks. "Het is voetbal, je weet nooit wat er op je pad gaat komen. Nu wil ik hier zijn en het elftal zo goed mogelijk helpen met doelpunten, maar ik kijk niet te ver vooruit."

Wat er ook gebeurt, de behoefte om ergens voor langere tijd neer te strijken heeft de geboren Iraniër vooralsnog niet. Heimwee kent hij niet, 'thuis' is simpelweg waar hij op dat moment woont. "Mijn gezin en ik passen ons makkelijk aan. Ik heb geen binding met één bepaalde stad, ik voel me op meerdere plekken thuis. In Amsterdam bijvoorbeeld, maar ook in Iran, Dubai of Washington. Mijn vrouw is Amerikaanse, dus daar zijn we ook regelmatig."

Mocht hij zijn contract daadwerkelijk uitdienen, dan zou het pas de tweede keer zijn dat hij twee volledige seizoenen op rij bij een club speelt. Tussen 2016 en 2018 speelde Reza twee jaar voor SC Heerenveen, waar hij met 32 doelpunten statistisch gezien zijn beste tijd kende. Toch is er geen club of periode die er voor hem bovenuit steekt. "Ik heb overal mooie en minder mooie momenten beleefd. Als ik er nu een club uit zou lichten, zou ik een ander tekort doen. En of het nu goed of slecht uitgepakt heeft, ik heb mijn keuzes altijd bewust gemaakt en ik heb er altijd achter gestaan."

Erwin Dijk
Meer berichten