Marije Hammer (links) en  Marloes Holterman van Team VVT. "Het evenement beantwoordt veel vragen van ouderen."
Marije Hammer (links) en Marloes Holterman van Team VVT. "Het evenement beantwoordt veel vragen van ouderen." (Foto: Sigrid Aalfs)

Vitaal en Veilig thuis: Van babbeltruc tot het fitte brein

Zwolle - Vitaal en Veilig thuis - evenement voor Zwolse 70-plussers, in de Spiegel wordt maandag gehouden. Het evenement draait om informatie voor ouderen; dat zij zo lang mogelijk, en op een veilige manier zelfstandig kunnen blijven wonen. Welzijnsorganisatie WijZ organiseert deze dag in samenwerking met vele Zwolse organisaties. De 1.200 kaarten voor het evenement raakten binnen 48 uur uitverkocht, tot verbazing van WijZ. Met een live verbinding wil de welzijnsorganisatie het toch mogelijk maken voor mensen die geen kaartje konden krijgen, erbij te zijn. Mogelijk houdt WijZ in de toekomst nog eens een dergelijk evenement.

(door Sigrid Aalfs)

Op vragen als 'hoe herken ik een babbeltruck, is mijn huis wel goed beveiligd, wanneer is mijn lijf fit genoeg, en hoe om te gaan met financiële vraagstukken', kunnen bezoekers antwoord krijgen door presentaties en een informatiemarkt te bezoeken.

Daar vinden mensen de samenwerkingspartners van Vitaal & Veilig thuis, en van hen krijgen zij handige tips en uitleg over diverse onderwerpen als valpreventie, gezondheid, mobiliteit, financiën, enzovoort. Daarnaast is er buiten een kerstmarkt waar ouderen erwtensoep en warme chocolademelk kunnen drinken.

De bekende neuropsycholoog Eric Scherder geeft een lezing over 'Het Fitte Brein', en legt hierin uit wat de invloed is van bewegen op het brein. Willie Oldengarm spreekt namens het Ministerie van VWS over de landelijke campagne 'Een tegen Eenzaamheid.' Er is een expositie te zien die gemaakt is door LHBT-ers . Ook is er entertainment van De Pauwergirls.

Het evenement is steeds groter geworden, het begon allemaal met de zorgbehoeften van 70-plussers in de Aa-landen, die we in kaart hebben gebracht", legt projectleider Marloes Holterman uit. Landelijk gezien moeten ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Zo ontstond het Zwolse project Vitaal en Veilig thuis, die startte in de Aa-landen. Getrainde vrijwilligers gingen langs bij huisadressen van 70-plussers, om de zorgbehoeften in kaart te brengen. "Bij die doelgroep lag de grootste behoefte", zegt Holterman. "Vrijwilligers keken onder andere naar de veiligheid in en om de woning, met het oog op het voorkomen van inbraak en vallen. Ze vroegen de ouderen naar hun welzijn, en of ze eenzaamheid ervaren. Zo kwamen de vrijwilligers erachter welke vragen en behoeften 70-plussers hebben."

"Het project was en is vooral gericht op ouderen die niet goed de weg weten naar instanties en activiteiten", vult Marije Hammer aan. "De vrijwilligers konden de ouderen weer doorverwijzen, of hen daarmee helpen. Ze lieten de informatiemap met daarin de organisaties die iets voor hen kunnen betekenen (de partners), en gegevens van het zorgloket achter. Zo houden ouderen zelf de regie, dat vinden we belangrijk." WijZ is blij zó verbindingen te kunnen leggen in de stad met vele partners. In 2020 start WijZ dit project in Zuid, en zoekt daarvoor vrijwilligers.

Sigrid Aalfs
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden