Bram van Polen aan de bal in de enige wedstrijd die hij dit seizoen tot nu toe speelde.
Bram van Polen aan de bal in de enige wedstrijd die hij dit seizoen tot nu toe speelde. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Van Polen richt zich op het nu

Zwolle - Of hij over een half jaar nog profvoetballer is, weet Bram van Polen nog niet. Na zijn blessureleed richt de verdediger zich vooral op de korte termijn, namelijk de weg omhoog vinden met PEC Zwolle. "Daarna gaan we zien wat ik zelf wil en wat de club wil", aldus Van Polen

(door Erwin Dijk)

'Ongelukkig', noemt hij het zelf. Net weer hersteld van een maandenlange schouderblessure moest Bram van Polen de afgelopen twee wedstrijden van PEC Zwolle missen. Deze keer was een pijnlijke enkel de boosdoener. In de wedstrijd tegen Fortuna Sittard, zijn enige dit seizoen tot nu toe, kreeg hij een flinke tik op het gewricht. In De Kuip tegen Feyenoord (1-0) moest hij toekijken en ook het weerzien met zijn oude ploegmaat en huidig AZ-trainer Arne Slot (0-3) bekeek Van Polen vanaf de zijkant. "Balen. Het herstel van mijn schouderblessure verliep voorspoedig, want ik had eigenlijk verwacht pas na de winterstop weer terug te zijn. Maar die tijdwinst ben ik nu dus alsnog een beetje kwijt."

Van Polen ging de zomerstop in met een blessure aan zijn schouder en al vroeg in de voorbereiding bleek het medicijn rust niet voldoende. "Het gebeurde op een training. Ik was in duel met Kenneth Paal, waarbij hij ten val kwam en ik over hem heen viel. Eerst leek het erop dat alleen het 'labrum' kapot was. Dat is een deel van de schouder. Het zou met rust moeten herstellen, maar dat gebeurde niet. Toen hebben we gekozen voor een operatie en daarbij bleek dat ook een pees gescheurd was. Dat was op de mri-scan niet te zien. Die heeft de chirurg ook meteen vastgezet, waardoor het eigenlijk twee operaties in één werden."

Maandenlang trainde de verdediger bij een fysiotherapiecentrum in Nunspeet om weer fit te worden, veelal samen met de eveneens geblesseerde Etiënne Reijnen en Mike van Duinen. Hoewel hij probeerde om minimaal één keer per week de training van zijn team bij te wonen, hield de aanvoerder zich vanzelfsprekend minder bezig met het groepsproces dan normaal. "Als je lang moet revalideren is dat geestelijk best pittig. Je bent veel op jezelf gericht. Je voelt je eigenlijk een beetje buitengesloten, hoewel dat natuurlijk niet echt zo is. Daarom is het mij ook goed bevallen om ergens anders te revalideren."

Tijdens zijn afwezigheid, maar ook die van andere leidende figuren als Reijnen en Van Duinen, zag Van Polen hoe zich binnen het team langzamerhand een nieuwe hiërarchie vormde. "Dat vond ik mooi om te zien. Ik denk dat Pelle Clement daar een goede rol in heeft gespeeld. We hebben eigenlijk wat teveel spelers die alleen met zichzelf bezig zijn. Wanneer het niet goed gaat is het ook gewoon lastig om de groep op sleeptouw te nemen. Je hebt snel de neiging om teveel te willen doen en te gaan 'overcompenseren', waardoor het alleen maar slechter gaat. En vooral wanneer je de groep niet echt meekrijgt kost het heel veel energie. Pelle is iemand die wél veel met dat groepsproces bezig is en het siert hem dat hij die rol op zich neemt. Ik heb er ook regelmatig met hem over gesproken."

De aanvoerder werd in oktober 34 en zijn contract loopt na dit seizoen af. Of hij er nog een jaartje als voetballer aan vast plakt, laat hij voorlopig nog in het midden. "Ik wil eerst weer helemaal fit worden, lekker voetballen en met PEC Zwolle van de onderste plekken wegkomen. Daarna gaan we zien wat ik zelf wil en wat de club wil." Eerder spraken beide partijen al over een nieuwe rol binnen de club voor Van Polen na diens sportieve carrière en die plannen kregen gedurende zijn revalidatie iets meer vorm. "Ik heb wat meer kennis opgedaan binnen de organisatie. Bij Regio Zwolle United (de maatschappelijke stichting die verbonden is aan de club, red.) heb ik bijvoorbeeld meegelopen bij een aantal afspraken en ook bij de commerciële afdeling heb ik meegekeken. Daar had ik nu wat meer tijd voor en ik vond het hartstikke leuk."

Het is toekomstmuziek, want voorlopig heeft Van Polen nog van alles om voor te spelen. Zelf hecht hij er weinig waarde aan, maar statistisch gezien wordt zijn eerstvolgende optreden een bijzondere wedstrijd. Met zijn 205e wedstrijd voor PEC Zwolle in de eredivisie, evenaart Van Polen het record van Alex Booy. "Het is natuurlijk wel iets unieks, maar ik houd me niet zo bezig met individuele records. Misschien is dat iets voor na mijn voetbalcarrière. Voor nu wil ik vooral dat het goed gaat met de club."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden