Thanasis Karagounis: De blessure die ik tegen Groningen opliep betekende een stapje terug. Ik schrok, maar ik voelde ook dat het niet dezelfde pijn was. Achteraf was het een goede test, want ik weet nu dat mijn knie sterk genoeg is." (Foto: Henry Dijkman)
Thanasis Karagounis: De blessure die ik tegen Groningen opliep betekende een stapje terug. Ik schrok, maar ik voelde ook dat het niet dezelfde pijn was. Achteraf was het een goede test, want ik weet nu dat mijn knie sterk genoeg is." (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Thanasis Karagounis is eindelijk weer voetballer

Even hield heel Zwolle de adem in, toen Thanasis Karagounis eind november vlak nadat hij tegen FC Groningen was ingevallen, naar zijn knie greep. Toch niet weer? Toch niet een derde keer die kruisband? Deze keer bleef het gelukkig echter bij een lichte kneuzing. "Achteraf was het een goede test, ik weet nu dat mijn knie sterk genoeg is," aldus de Griek. 

(Door Erwin Dijk)

Het is deze maand drie jaar geleden dat Karagounis in Zwolle arriveerde, maar al teveel zag het Zwolse publiek nog niet van de Griekse aanvaller. Na een aardig eerste jaar was hij ruim anderhalf jaar bezig met het herstellen van de nachtmerrie van iedere topsporter: de gescheurde voorste kruisband. Dat niet één, maar zelfs twee keer. Ruim een half jaar nadat hij de blessure voor het eerst opliep, ging het in juli 2015 voor de tweede keer mis. Het moment staat Karagounis nog helder voor de geest. "Ik was bijna weer fit en was me in Zeist aan het voorbereiden op een mooi jaar. Tijdens een oefening wilde ik draaien en ineens gebeurde het weer. Ik kende het gevoel en het geluid en ik wist meteen wat het was. De fysiotherapeut moest ook huilen. 'Waarom ik', dacht ik op dat moment. Zeven maanden keihard werken voor niks: ik kon het niet geloven. Ik was helemaal alleen, mijn familie was ver weg en ik was bijna ingestort."

Met steun van zijn vriendin, de club en in het bijzonder ploeggenoot Mustafa Saymak die rond die tijd dezelfde blessure opliep, wist Karagounis in de weken die volgden echter toch de knop om te zetten. "Als ik dat niet had gedaan was mijn carrière voorbij geweest, dus ik besloot om het gewoon als een nieuw obstakel te zien."

Een flinke opsteker was het nieuwe contract dat PEC Zwolle hem nog tijdens zijn revalidatie voorlegde. Karagounis kon bijtekenen tot 2018, met een optie voor nog een seizoen. "Eerst kon ik dat niet geloven, want ik had niet het gevoel dat ik het verdiend had. Het moet voor de club moeilijk zijn geweest om te vertrouwen op mijn kwaliteiten. Maar de club heeft waardering gehad voor al mijn inzet en de mensen waarderen me als persoon. Na alles wat er gebeurd is, was dat toch een mooie uitkomst."
Dit seizoen kwam hij tot nu toe in vijf duels in actie, maar Karagounis gunt zichzelf de tijd. "Ik voel me elke dag weer een stukje sterker. De blessure die ik tegen Groningen opliep betekende een stapje terug. Ik schrok, maar ik voelde ook dat het niet dezelfde pijn was. Achteraf was het een goede test, want ik weet nu dat mijn knie sterk genoeg is."

Hoewel hij geen speeltijd kreeg tijdens de gewonnen 'degradatietopper' tegen ADO Den Haag afgelopen weekend, hoopt Karagounis de komende maanden zoveel mogelijk minuten te maken. "We hebben een geweldig team, maar we staan nog niet op de positie die we willen bereiken. Ik hoop dat ik kan helpen om dat te veranderen."

Na anderhalf jaar revalideren voelt Karagounis zich derhalve weer helemaal voetballer, maar toch moest hij in de voorbereiding van dit seizoen ook nog andere kwaliteiten aanspreken. Tijdens de trip van PEC Zwolle naar Athene fungeerde hij als reisleider in zijn eigen stad. "Het was heel speciaal om weer terug te zijn in Griekenland. Ik wilde mijn teamgenoten laten zien waar ik vandaan kom en de mensen daar wat ik kan als voetballer. Het was een bijzondere trip."
Mijn familie, mijn land. Karagounis noemt ze meerdere keren. De nog altijd penibele economische situatie in zijn door de Eurocrisis geteisterde thuisland gaat hem dan ook aan het hart. "Natuurlijk houdt het me bezig. Mijn familie woont en werkt daar. Ik vind het triest om te zien dat zo'n mooi land zoveel problemen heeft. Heel veel mensen voelen zich ellendig en zijn verdrietig. De komende jaren zal het nog niet veel beter gaan, maar hopelijk komt Griekenland er uiteindelijk weer bovenop. Het is zo'n mooi land en de mensen verdienen het."


Thanasis – officieel Athanasios – Karagounis werd op 25 september 1991 geboren in het Griekse Lamia, dat zo'n 100 kilometer ten noordwesten van hoofdstad Athene ligt. Hij debuteerde in het seizoen 2008-2009 bij Fokikoks FC op het derde niveau in het betaald voetbal, maar vertrok een seizoen later al naar Atromitos FC uit een voorstad van Athene, waarmee hij meteen kampioen werd in de tweede klasse. Na enkele seizoenen op het hoogste niveau Arriveerde hij in januari 2014 in Zwolle. Ook speelde Karagounis voor verschillende Griekse jeugdteams. 
 

Meer berichten