PEC Zwolle United verzorgt in samenwerking met Stichting Empower speciaal voor deze kinderen wekelijkse trainingen. (foto: PEC Zwolle United / Theo Smits)
PEC Zwolle United verzorgt in samenwerking met Stichting Empower speciaal voor deze kinderen wekelijkse trainingen. (foto: PEC Zwolle United / Theo Smits) (Foto: )

Voetballers met autisme hervinden plezier bij PEC Zwolle

Zwolle - Kaya (10) komt uit een echte voetbalfamilie. Hij start op zijn vijfde als keeper bij een voetbalvereniging, maar voelt zich niet op zijn plek. Kaya blijkt autisme te hebben en heeft het gevoel dat de trainer hem niet begrijpt. Hij voelt zich aangevallen, ervaart veel druk om te winnen en stopt met voetballen, ondanks dat zijn lievelingssport is.

Via PEC kicks ASS hervindt hij weer het plezier in het spel én zelfvertrouwen. Veel amateurclubs zijn er niet op ingericht om op een verantwoorde manier met kinderen met een autisme spectrum stoornis te sporten. Het geeft vaak te veel spanning over en weer, waardoor het plezier in voetbal verdwijnt. Hierdoor stoppen veel kinderen met voetbal, terwijl ze voetbal leuk vinden.

Deon, de beste vriend van Kaya: "We zijn beste vrienden, al heel erg lang. We zaten ook bij elkaar in het team, alleen vond hij dat heel moeilijk. Hij kon niet tegen zijn verlies en stopte met voetballen, heel jammer."

PEC Zwolle United verzorgt in samenwerking met Stichting Empower voor deze kinderen wekelijkse trainingen, ook voor Kaya. Toen hij bij PEC kicks ASS begon was hij meteen op z'n plek. Bij elke training staat Kaya met een brede glimlach te voetballen. Kaya: "Ik vind voetballen gewoon heel erg leuk, ik word er rustig door in mijn hoofd. Ik kijk iedere keer weer uit naar de training."

De kinderen voelen geen druk, omdat er niet getraind wordt voor wedstrijden en er is veel aandacht voor de kinderen. Dat voelt voor Kaya enorm veilig. "Iedereen snapt elkaar, er is geen druk. Je voelt je vrij." Tijdens het voetballen kan Kaya zijn gedachten even stopzetten en genieten van het spel.

Door goede begeleiding van trainers met een pedagogische achtergrond hervinden de jongens en meiden het plezier weer in het voetbal, wat veel vertrouwen en plezier oplevert. Met deze bagage kunnen de kinderen weer doorstromen naar een reguliere amateurvereniging, het ultieme doel van het project.

Het plezier en zelfvertrouwen van Kaya wordt aangewakkerd door de aanwezigheid van aanvoerder en zijn held Bram van Polen. "Bram van Polen is een voorbeeld voor mij, hij is een hele goede voetballer." Van Polen traint zelf ook graag mee met de jongens en meiden. "Als je de kinderen een smile op hun gezicht kunt geven, ja dat geeft me echt een goed gevoel."

Meer informatie op peczwolleunited.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden