Foto:
Column

Heeft Netflix de hobby vermoord?

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. In november schreef ik over fit in de stad, nu over Netflix en hobby.

Een tijd terug werd ik getriggerd door een artikel in het NRC dagblad met als titel 'Heeft Netflix de hobby vermoord'? We zitten elke dag uren achter een scherm, maar ontspan je daar wel van? Interessante materie, want in mijn workshops over vitaliteit en ook in coachgesprekken merk ik steeds vaker dat als ik vraag waar mensen van (denken te) ontspannen & opladen ze Netflix noemen. Gelukkig hoor ik sporten en wandelen ook nog wel en soms lezen, maar dan houdt het wel op met de hobby's. Dus waar zijn de amateur fotografen, knutselaars, kunstenaars, muzikanten, dansers, weefsters, naaisters, breisters, tekenaars, postzegel- en schelpenverzamelaars, vogelaars, etc gebleven?

Bij veel mensen heeft de smartphoneverslaving ruimschoots gewonnen, menigeen is hobbyloos geworden. Ik ervaar ook dat ik te veel tijd verdoe met mijn smartphone, terwijl ik liever iets anders wil doen. Tijdens de verhuis- en klusperiode in ons nieuwe huis merkte ik hoe rustig ik werd van het schilderen, gewoon van het met mijn handen werken. Toen keek ik relatief weinig op mijn smartphone en vond het heerlijk eerlijk gezegd.

Volgens het Centraal Planbureau hebben Nederlanders bijna 44 uur per week aan vrije tijd te besteden. Ap Dijksterhuis, hoogleraar psychologie van de Radboud Universiteit in Nijmegen, gespecialiseerd in geluk ziet een wezenlijk verschil tussen hobby'en op je smartphone en andersoortige hobby. "Als je met een echte hobby bezig bent, kun je niet tussendoor appen en mailen. Het is een activiteit waarbij je helemaal uit kunt staan. Dat is waardevolle tijd, want je trekt je even terug uit de hectiek van werk en dat gebeurt de laatste jaren te weinig".

Dat gebrek aan herstellen is nou juist de nummer 1 oorzaak van de burnout-epidemie. Op de smartphone en sociale media lopen werk en privé zo sterk door elkaar dat je zelden meer rust hebt. Onlangs bleek uit een onderzoek van TNO en CBS dat 60% van de werknemers (bijna) de hele dag gebruik maakt van de pc of smartphone voor communicatie en 28% ervaart vaak of altijd een overload aan informatie. Deze twee groepen werknemers blijken twee keer zo vaak te verzuimen vanwege werkdruk of werkstress dan zij die geen of minder ict gebruiken of informatieoverload ervaren.

Kortom, dat beelscherm of het nu groot of klein is doet wel iets met ons (brein). Voor je levensgeluk is het goed om actief en bewust je vrijetijdsbesteding in te delen. Flow-onderzoeker Mihaly Csikszentmihalyi, een Hongaars-Amerikaanse psycholoog noemt flow (helemaal opgaan in je hobby) de optimale menselijke ervaring. Hij toont aan dat mensen die vaker in flow zijn gelukkiger zijn (door focus en beter worden in je hobby) dan mensen die zelden of nooit in die staat verkeren. De smartphone of multitaskend Netflixen zijn juist bijzonder ongeschikt voor flow. Door alle binnenkomende berichtjes en laagdrempelige afleidingen bereik je achter een scherm zelden de focus die nodig is voor flow. Je blijft aan staan in plaats van even uit.

Voor welke hobby ga jij, voor meer vitaliteit en geluk?

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht

www.heidybolwijn.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden