Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle
Zwolle Hilda van der Tuin over brugklassers. © 2015 Foto Frans Paalman Zwolle (Foto: FotoPersBuro Frans Paalman)
Column

Het grote geheim

In deze tijd van het jaar gonst het op het schoolplein over 'het grote geheim'. Wanneer en hoe kan je dat het beste aan je kind vertellen? Het ideale moment is eigenlijk als je kind vragen gaat stellen. Meestal is dat rond groep 5. De eerste keer kan je nog een beetje luchtig reageren om af te tasten of je zoon of dochter er écht aan toe is om de waarheid te kennen. Maar blijven de vragen komen dan kun je beter vertellen hoe het zit. Je kunt gewoon uitleggen dat ouders hun kinderen graag een plezier doen. Het is ook leuk om de geschiedenis van de Bisschop van Mira erbij te betrekken. Sinterklaas heeft echt bestaan en mensen willen dit mooie verhaal niet vergeten.

Ben je bang dat je kind heel teleurgesteld reageert dan zou je een moment in de zomervakantie kunnen kiezen. Op dat moment is je kind nog helemaal niet bezig met het feest, dus dan zullen de emoties minder heftig zijn. Kinderen vinden het trouwens vaak heel stoer dat zij het geheim al weten. Je kunt ze dan bij het feest betrekken door samen een cadeautje uit te zoeken voor een klein broertje of zusje of samen een gedichtje te maken.

Het Sint-geheim is een positief geheim waar de meeste mensen plezier aan beleven. In mijn werk kom ik echter ook geheimen tegen die minder mooi zijn. Ooit vertelde een puber mij dat ze een paar maanden eerder een zelfmoordpoging had overwogen. Dit had ze niet aan haar ouders durven te vertellen. Haar ouders merkten echter wel dat zij niet lekker in haar vel zat en hadden mij ingeschakeld om te onderzoeken wat er speelde. Gelukkig durfde dit meisje openheid van zaken te geven en heeft ze daarna de juiste ondersteuning gekregen. Helaas werd me ook eens verteld dat een meisje thuis klappen kreeg. Met hulp van de mentor van school is ook die situatie positief opgelost.

Dan is er nog een categorie geheimen die wat complexer is: die van de familiegeheimen. Zo nu en dan komt er een traject voorbij waar ik geen vat op krijg. Wat ik ook probeer, het kind lijkt te blijven hangen in zijn of haar gedrag. Dat is vreemd, want elk kind wil een moeilijke situatie oplossen. De meeste kinderen grijpen mijn tips en oefeningen met beide handen aan en maken enorme ontwikkelingssprongen.

Maar soms lukt dat dus niet.

Dan nodig ik ouders uit voor een gesprek. Regelmatig blijkt dan dat er nog iets speelt in het gezin of de familie wat min of meer geheim is voor het kind. Bijvoorbeeld dat vader thuiszit vanwege gebeurtenissen uit zijn jeugd. Of dat moeder worstelt met een ondergane abortus. Of dat opa en oma tijdens de oorlog fout waren. Kinderen voelen ergens die onrust en reageren daarop. Als ouders zo dapper durven zijn om dit onder ogen te zien kan ik met ouders een opstelling doen (gebaseerd op het systemisch werk van Bert Hellinger). Via deze methodiek komt er inzicht bij de ouders. En dat heeft een positief effect op iedereen in het systeem!

Hilda van der Tuin is kinder- en jongerencoach. Wil je meer informatie of persoonlijke begeleiding voor je kind? Kijk dan op www.jijzwolle.nl

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden