Voorzitter Danish Malik. 'We hebben ambitieuze plannen om de vereniging echt op de kaart te zetten.'
Voorzitter Danish Malik. 'We hebben ambitieuze plannen om de vereniging echt op de kaart te zetten.' (Foto: )

Cricket Club Zwolle maakt comeback

Zwolle - Cricket is een sport diet in Nederland eigenlijk verre van bekend is. Een enkeling kent cricket via televisie of misschien omdat het door een bekende gespeeld wordt. Daarom wil Cricket Club Zwolle een comeback maken in 2020. "De club is in 2010 opgericht en in 2011 werd deelgenomen aan de competitie. Toch is in 2016 besloten om de vereniging in de ijskast te zetten. Dat gaan we nu veranderen", zeggen de initiatiefnemers.

(door Koen Lipman)

Jawad Bahar, Hussain Jafari en Danish Malik vormen het bestuur met Danish als voorzitter. Ze zijn zelf ook nog fanatiek bezig met cricket. Malik is enthousiast over het plan om de Cricket Club Zwolle weer opnieuw te starten.

"We hebben nu een relatief jong bestuur met mensen die 'diehard' cricketers zijn. We hebben ambitieuze plannen om de vereniging echt op de kaart te zetten en daarom verzorgen we ook clinics aan scholen en bedrijven".

"We beginnen in januari met de eerste trainingen. En rond april zullen we beginnen met de club, waarna we hopelijk in mei met de competitie kunnen meedoen. Wat we merken bij cricket is dat het eigenlijk allerlei verschillende mensen met verschillende achtergronden samen brengt om deze sport te beoefenen."

"Ik en twee andere cricketers zijn nog fanatiek bezig en wonen allemaal in Zwolle. We merken dat de vraag in en rondom Zwolle best groot is naar de sport cricket. Hierdoor bedachten wij om de Cricket Club Zwolle nieuw leven in te blazen en daarmee ook de naamsbekendheid vergroten van de sport zelf. Vooral ook hier in het oosten. Daarnaast is de vraag groot en vinden wij dat in een stad als Zwolle het bestaan van een Cricket Club essentieel is."

Cricket is populair in bijvoorbeeld Engeland, Nieuw-Zeeland, India en Pakistan, maar is relatief onbekend Nederland. "Dit willen we veranderen. Het is zelfs de op een na populairste sport ter wereld. In Nederland tellen we zo'n 65 geregistreerde clubs, wat eigenlijk niks is als je het vergelijkt met het buitenland."

"Cricket wordt gespeeld met een bal waarbij punten worden gescoord door heen en weer te lopen over de cricket pitch (een run). Het is een teamsport waarin om beurt het ene team gooit (bowling) en het andere team slaat (batting). Dus ook heel actief en net als met voetbal bestaat een team ook uit elf spelers."

"Sinds de jeugd spelen wij alle drie al cricket en het is enorm zonde als deze sport 'verloren' gaat, mede daarom zijn we gestart met de Cricket Club Zwolle. We hopen op korte termijn een club te hebben van rond de 25 leden die kunnen deelnemen aan de competitie. De langetermijndoelstelling is om toch een gezonde club te runnen met circa 60 leden en minimaal een jeugdteam. Mooie toekomstplannen!"

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden