Els Leijs is 'familiedetective' en houdt zich al sinds 1992 bezig met complexe zoekacties over de hele wereld.
Els Leijs is 'familiedetective' en houdt zich al sinds 1992 bezig met complexe zoekacties over de hele wereld. (Foto: )

Allemaal familie: de DNA-detective in Stadkamer

Familie detective Els Leijs spreekt woensdag 18 december over DNA en biologische afkomst in Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. Ze is gast van de afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond.

Assendorp - Els Leijs is 'familiedetective' en houdt zich al sinds 1992 bezig met complexe zoekacties over de hele wereld. Zij helpt daarmee mensen om hun biologische familie te vinden, met name gericht op (groot)vaders. Els Leijs richtte haar eigen recherchebureau op en verschijnt regelmatig in verschillende media; zo werkte ze lange tijd voor KRO Spoorloos.

Els Leijs (66) kwam de laatste jaren in de media door haar ondersteuning van donorkinderen bij het vinden van hun (vaak anonieme) donorvader. Haar hulp werd bijvoorbeeld ingeroepen door de tientallen biologische kinderen van de omstreden donorarts Karbaat. Zij zal op deze avond wat meer vertellen over de achtergronden: hoe werkt DNA-onderzoek en met welke mate van zekerheid kun je uitspraken doen? En vooral ook: welke vijf redenen zijn er om zelf een DNA-test te doen?
Deze lezing is interessant voor mensen die zelf genealogisch onderzoek doen, voor donor- of adoptiekinderen (en hun omgeving) en voor iedereen die geïnteresseerd is in biologie en afstamming. Ook de morele dilemma's die hiermee samenhangen zijn interessant: moet je de waarheid wel altijd willen weten?
Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Deelname 5 euro (3 euro voor leden HV). Contant betalen aan de zaal.

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden