Coach Lisette Boersma: 'Ik doe dit werk, omdat ik het belangrijk vind dat mensen de juiste hulp kunnen ontvangen.'
Coach Lisette Boersma: 'Ik doe dit werk, omdat ik het belangrijk vind dat mensen de juiste hulp kunnen ontvangen.' (Foto: Sigrid Aalfs)

Innerlijke kracht tegen burn-out

Zwolle - Mensen met een burn-out of met stressklachten kunnen baat hebben bij een coach. Lisette Boersma startte daarom haar bedrijf Oceans HR advies & coaching. Boersma gaat in haar werk tot de kern van iemands overtuigingen en geschiedenis. "Ik kijk naar wat er onder de burn-out of stressklachten zit. In de sessies gaat het niet alleen om praten; ook oefeningen om meer van het hoofd 'in het lijf' te komen, helpen daarbij."

(door Sigrid Aalfs)

"Het doel van de coaching is dat de cliënt meer balans en innerlijke kracht gaat ervaren", legt ze uit. Zelf had ze in het verleden te maken met een burn-out. Ze ging door een moeilijk, maar achteraf ook waardevol ontwikkelingsproces.

"Ik was werkzaam in Human Resources en ontdekte dat ik mensen goed kon coachen. Daarom deed ik een coachopleiding en specialiseerde me in burn-out en stressklachten. Ik doe dit werk, omdat ik het belangrijk vind dat mensen in zo'n geval de juiste hulp kunnen ontvangen."

Mensen kunnen om allerlei redenen stress of burn-out-klachten krijgen; werk kan een oorzaak zijn, maar ook privé, zoals het niet verwerkt hebben van rouw, of verwijdering van zichzelf door bepaalde gebeurtenissen.

Boersma kijkt naar wat daaronder zit. "Dat raak ik aan, daarna werken we aan herstel. Vragen als 'wat wil ik echt' en 'hoe ontwikkel ik zelfvertrouwen', kunnen aan de orde komen. Ik bied maatwerk en kwaliteit, daarbij spelen mijn intuïtie en specialistische kennis een grote rol."

Boersma kijkt niet alleen naar de symptomen van de burn-out. "Om er echt mee af te rekenen is het nodig dat we de kern aanraken. Ik werk grondig, in een sfeer van vertrouwen, rust, en oprechte aandacht. Ik ben rustig van aard, alles mag en kan hier gezegd worden. Zo wil ik het verschil maken, en die dingen zal de cliënt ook ervaren."

Als coach biedt Boersma de cliënt handvatten om patronen te herkennen en daar beter mee om te gaan, om zo zelfstandig verder te kunnen gaan. Meestal zijn zes tot zeven sessies voldoende.

Boersma vindt dat bedrijven nog meer kunnen doen om burn-out en stressproblematiek te voorkomen. "Wanneer er meer aandacht is voor preventie, kunnen bedrijven langdurige uitval voorkomen. In de praktijk zie je dat bij veel bedrijven nog kansen liggen op het preventieve vlak om ziekteverzuim door burn-out te voorkomen. Het gaat erom dat de managers tijdig stressklachten bij hun medewerkers gaan herkennen."

De naam Oceans sprak Boersma aan, omdat het de titel is van een opwekkingslied dat ze kent. "Ook word ik rustig van de zee, en golven staan voor mij voor de pieken en dalen van het leven, en hoe je daarmee omgaat. Ik wil mensen in mijn werk spiegelen en inzichten geven in zichzelf."

www.oceans-coaching.nl

Sigrid Aalfs
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden