'Yoga is voor iedereen', zegt Carolyn van de Wijngaert. 'Ik vind het wel belangrijk dat het kleinschalig blijft, dat ik de mensen bij naam ken'
'Yoga is voor iedereen', zegt Carolyn van de Wijngaert. 'Ik vind het wel belangrijk dat het kleinschalig blijft, dat ik de mensen bij naam ken' (Foto: Sigrid Aalfs)

Voor iedereen een vorm van yoga

Zwolle - Enige tijd geleden vierde Carolyn van de Wijngaert het vijftien-jarig bestaan van haar Studio Yoga Zwolle. Dat vierde ze onder andere met proeflessen. "Ik doe dat sowieso drie keer per jaar als er startmomenten zijn van de cursussen." Sinds het begin van haar studio zijn mensen blijven komen, sommigen al jarenlang. "Ik ben altijd opleidingen blijven volgen ter verdieping. Mensen vinden verdieping fijn, merk ik."Klanten hebben de keuze uit acht vormen van yoga bij Studio Yoga Zwolle. Hatha yoga is de meest oorspronkelijke vorm. Van de Wijngaert geeft ook cursussen mindfulness.

(door Sigrid Aalfs)

Van de Wijngaerts visie is dat er voor iedereen wel een vorm van yoga is. "Ik wil dat ook meer vorm gaan geven op mijn website, zodat verschillende doelgroepen mij ook gaan vinden. Bijvoorbeeld voor mensen met burn-out klachten, gewrichtsklachten, of slaapproblemen, om een paar te noemen." Ze geeft bijna alle lessen, naast twee andere docenten.

Yoga heeft nog steeds te kampen met soms een hardnekkig negatief imago in deze regio, dat ervaart Van de Wijngaert."Ik hoor nog wel eens van mensen dat het van hun geloof niet mag, of dat het alleen iets voor vrouwen is. Maar dat yoga voor iedereen is blijkt wel uit het feit dat ik een mannengroep heb, die onder leiding van een man yoga doen, en ik hoor hele positieve geluiden."

De yogadocent begon zo'n 25 jaar geleden met een hbo-opleiding yoga. Destijds ging ze ook naar India voor dé yoga-opleiding. Ze startte met lesgeven op haar zolder en dan met name zwangerschapsyoga. Er kwamen steeds meer groepen zwangerschapsyoga bij, waardoor ze uitweek naar een praktijkruimte, waar ze haar aanbod uit kon breiden. "Het is altijd blijven doorstromen. Ik vind het wel belangrijk dat het kleinschalig blijft, dat ik de mensen bij naam ken, dat vind ik fijn, en ook dat het laagdrempelig is." Ze is altijd opleidingen blijven volgen; zelfs in Duitsland, Engeland, en Portugal, en ze leert nog steeds. Van de Wijngaert is ook mindfulness trainer. Mindfulness heeft veel raakvlakken met yoga.

"Lesgeven in yoga en mindfulness is mijn passie. Het verrijkt mijn leven en ik hoor dat ook terug van cursisten. Je leert in beide heel subtiel voelen, je bewegingen, je houdingen, en aandacht te hebben voor de ademhaling. Je vindt de balans weer terug, en in het hier en nu te zijn, je keert je aandacht naar binnen. Juist in deze tijd waar mensen voelen of vinden dat ze van alles moeten, maar doorgaan, en er veel prikkels zijn van buitenaf, is dat heel belangrijk."

Naast cursussen geeft Van de Wijngaert ook workshops en clinics aan scholen en bedrijven. " Examenleerlingen kunnen dan zo het gunstige effect van de vermindering van stress ervaren."

Voor meer informatie zie de website.

www.yogazwolle.nl

Sigrid Aalfs
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden