Vito van Crooij gaat in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard iets te hard het duel aan met zijn directe tegenstander. Voor deze actie ontving hij een gele kaart.
Vito van Crooij gaat in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard iets te hard het duel aan met zijn directe tegenstander. Voor deze actie ontving hij een gele kaart. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Vito van Crooij zoekt rendement

Zwolle - Hersteld van een vervelende buikspierblessure, is Vito van Crooij alweer wekenlang basisspeler bij PEC Zwolle. De topscorer van afgelopen seizoen staat deze jaargang nog droog en wil de komende tijd zijn rendement opkrikken met doelpunten en assists. "Als we tegen VVV spelen zal ik niet minder hard rennen."

(door Erwin Dijk)

De opluchting in het MAC3PARK Stadion was zaterdagavond groot, na de 3-1 overwinning van de Zwollenaren op Fortuna Sittard. PEC passeerde daarmee de Limburgers op de ranglijst van de eredivisie en verschafte zich een klein beetje meer lucht in de strijd tegen degradatie. "Iedereen snakt naar punten", had aanvaller Vito van Crooij een dag eerder al gezegd. "Die moeten we nu gewoon binnenhalen, het maakt niet uit of dat met goed of slecht voetbal is."

Op zoek naar de oorzaken van de matige eerste maanden van het seizoen van PEC Zwolle houdt Van Crooij het simpel. "Je kunt er van alles over roepen, maar we geven de doelpunten heel makkelijk weg. Tegen Twente was bijvoorbeeld de tweede helft best goed, maar omdat we voor rust twee van die knullige doelpunten weggaven, was het heel moeilijk om die wedstrijd nog om te draaien. We moeten proberen om vanuit een goede organisatie de boel achterin dicht te houden."

Van Crooij erkent dat ook het scorend vermogen te wensen overlaat en dat hij zelf ook nog niet zijn beste spel heeft laten zien. "Ik kan nog meer doen. Ik wil weer belangrijk zijn voor het team, zoals ik dat vorig seizoen ook regelmatig ben geweest. Mijn rendement moet omhoog." Dat gebrek aan échte scherpte is mede het gevolg van de blessure die hem de eerste weken van het seizoen aan de kant hield. Het herstel van een kwetsuur aan een buikspier, die uitstraalde naar zijn lies, duurde langer dan verwacht. "Het gebeurde in de aanloop naar de eerste competitiewedstrijd tegen Willem II. Tijdens de training schoot het er ineens in toen ik wilde schieten. Eerst dacht ik dat het met twee weken wel weer over zou zijn, maar het is heel moeilijk om je buikspier voldoende rust te geven. Je gebruikt die spieren overal bij."

Pas eind september maakte de buitenspeler als invaller tegen PSV zijn rentree. Die wedstrijd ging weliswaar met 0-4 verloren, maar voor Van Crooij was het een opsteker. "Als voetballer is het natuurlijk nooit leuk om geblesseerd te zijn. Ik was er wel eens eerder een paar weken uit geweest met een blessure, maar nog nooit zo lang. Het heeft al met al wel acht of negen weken geduurd. Wat ik ervan geleerd heb? Dat ik soms misschien iets beter naar mijn lichaam moet luisteren."

Dat Van Crooij de laatste vijf competitiewedstrijden in de basis startte en telkens de negentig minuten vrijwel helemaal volmaakte, getuigt van vertrouwen van trainer John Stegeman. "En dat waardeer ik ook. Wie ik momenteel als mijn belangrijkste concurrent zie? Daar ben ik niet echt mee bezig. Ik denk dat niemand bij ons kan zeggen dat hij tot nu toe geweldig gespeeld heeft. We moeten er allemaal voor knokken."

Van Crooij is bezig aan zijn tweede seizoen in Zwolle en kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn debuutjaar. Zelf kwam hij dertig competitiewedstrijden in actie en kroonde hij zich met negen doelpunten tot clubtopscorer, maar vooraf had hij gemikt op een hogere eindklassering. "Het was een rommelig jaar, niet waar je op hoopt wanneer je van VVV naar Zwolle gaat. Persoonlijk heb ik wel een redelijk seizoen gedraaid, met een aantal doelpunten en assists. Daar ben ik nu ook naar op zoek."

Binnen het gezin Van Crooij is Vito niet de enige die zich momenteel in de onderste regionen van de eredivisie ophoudt. Zijn oude club VVV Venlo, waar broer Delano tweede keeper is, sprokkelde tot nu toe nog een puntje minder dan PEC. "Ik spreek mijn broer dagelijks en dan hebben we het natuurlijk veel over voetbal. Zolang ze onder ons staan vind ik het goed." Op een mogelijke broedertwist in de strijd tegen degradatie wil de aanvaller nog niet teveel vooruitlopen. "Ik hoop niet dat het zover komt, maar als we tegen hen spelen zal ik er niet minder hard om rennen."

Die woorden mag de aanvaller over ruim twee weken kracht bijzetten, wanneer hij met PEC Zwolle op bezoek gaat bij zijn oude club. "Daar kijk ik wel naar uit. Ik ken er natuurlijk nog veel mensen en het is leuk om hen weer te spreken. Ik heb nog steeds een goede band met veel spelers. Als ik zelf vrij ben ga ik ook nog regelmatig een wedstrijdje kijken."

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden