René IJzerman met zijn kenmerkende kapbeweging in een wedstrijd tegen NEC.
René IJzerman met zijn kenmerkende kapbeweging in een wedstrijd tegen NEC. (Foto: Jan Drost)
PEC Zwolle

René IJzerman alsnog in 'PEC Man'

Zwolle - Deel één lag nog niet in de winkel of de plannen voor een opvolger werden al gesmeed. Precies twee jaar na het verschijnen van PEC Man, Zwolse Voetbalverhalen, is er een nieuw boek met veertig portretten van een bonte verzameling Zwolse clubhelden. "Veel mensen vroegen zich al af waarom René IJzerman niet in deel één zat", aldus hoofdauteur Gerjos Weelink.

(door Erwin Dijk)

Behalve leraar Frans op het Carolus Clusius College in Zwolle is Weelink freelance-journalist voor onder meer dagblad de Stentor. Voor die krant startte hij samen met enkele collega's in 2014 de serie PEC Man, waarin telkens een bekende - of bijna vergeten - figuur uit het verleden van de Zwolse club geportretteerd werd. Toen de krant echter besloot een einde te maken aan de verhalenreeks, besloten Weelink en de zijnen de verhalen te bundelen, te voorzien van extra foto's en in boekvorm uit te brengen. "Daar hebben we veel goede reacties op gehad. Het boek heeft een kleine, maar wel diverse doelgroep. De een kocht het boek omdat hij de tijd van De Vrolijkheid nog kent, de ander omdat er bijvoorbeeld een familielid in stond."

De auteurs konden lang niet al hun verhalen in deel één kwijt, dus was al snel duidelijk dat er een opvolger zou komen. "Ongeveer de helft stamt uit de serie in de krant, de andere helft is nieuw. We zijn bij elkaar gaan zitten om te kijken welke verhalen we absoluut nog moesten maken. Zo moesten we Marten Eibrink nog doen en ook met Ryan Thomas hebben we teruggeblikt op zijn tijd in Zwolle. Hij was druk aan het revalideren van zijn knieblessure, maar wilde graag tijd voor ons maken. En soms word je ook ingehaald door de tijd. Het verhaal met Jaap Stam hebben we in de zomer van 2018 gemaakt. Hij zat destijds zonder club en dat was dus nog voordat hij trainer werd bij PEC en later bij Feyenoord. Daar doe je niks aan"

Omdat de auteurs twee jaar geleden niet al hun kruit verschoten, staan er ook in deel twee nog genoeg grote namen en kleurrijke figuren. Naast Stam en Thomas komen bijvoorbeeld ook Piet Schrijvers, Johnny Rep, Eric Botteghin en Albert van der Haar voorbij. "En we hebben nog genoeg echte Zwollenaren overgehouden. Veel mensen vroegen zich al af waarom René IJzerman niet in deel één zat."

De technisch begaafde middenvelder die in de jaren zeventig en tachtig maar liefst dertien seizoenen in de hoofdmacht van PEC Zwolle speelde, was zich daar zelf niet van bewust. "Ik heb dat eigenlijk helemaal niet meegekregen", vertelt IJzerman. "Maar dan zullen ze de belangrijke jongens wel voor deel twee bewaard hebben, haha. Er zijn er niet veel die vanaf de pupillen bij de club hebben gezeten en dertien jaar in het eerste hebben gespeeld. Dat is best bijzonder, vind ik. Ik heb het boek nog niet gezien, maar ik ben heel benieuwd. Er staan vast veel jongens in die ik goed ken. Het is toch een stukje geschiedenis, ik vind het alleen maar leuk dat ik daarin voorkom. Ik ben uitgenodigd voor de presentatie en daar ga ik zeker naartoe."

In het boek vertelt IJzerman onder meer over medespelers als Klaas Drost, Ben Hendriks en Yuri Banhoffer en trainer Fritz Korbach. Het verhaal werd vijf jaar geleden door Weelink opgetekend, maar de tijd heeft ook voor hem niet stilgestaan. "Is dat alweer zolang geleden? Waar blijft de tijd…" De relatie tussen de IJzermannetjes en PEC Zwolle is niettemin nog altijd sterk, want na zijn zoon Tom – die achttien wedstrijden in het eerste elftal voetbalde – verdedigt nu ook kleinzoon Luca de clubkleuren. "Hij speelt bij Onder 10 en dat doet-ie hartstikke leuk. Ik ga regelmatig bij de trainingen kijken. Het is een echte linkspoot en ik zie dingen van mezelf in hem terug. Natuurlijk zou het mooi zijn als hij over een jaar of tien ook in het eerste speelt. Hij heeft nog een lange weg te gaan en het is allemaal niet zo simpel, maar ik zie wel dat hij talent heeft."

IJzerman wordt in januari 65 en werkt na een carrière in 'de bloemenbusiness' nu in de thuiszorg. Hij verricht allerlei werkzaamheden bij senioren. "Ik moet nog ruim een jaar tot m'n pensioen, maar het bevalt hartstikke goed." Veel wedstrijden van het eerste elftal bezoekt hij niet, maar wanneer dat toch gebeurt, wordt hij nog regelmatig herkend. "Vooral door de wat oudere supporters, hoewel ik nu wel wat minder haar op m'n hoofd heb. Dat is leuk, IJzerman is toch een bekende naam in Zwolle."

Het tweede deel van PEC Man, Zwolse Voetbalverhalen wordt donderdag officieel gepresenteerd, maar is al te koop. Het boek is onder meer te bestellen via www.pecman.nl.

Erwin Dijk
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden