Celine Veldman, vierdejaars student Verpleegkunde bij Landstede MBO, doet mee aan de verkiezing voor het ambassadeurschap voor het mbo.
Celine Veldman, vierdejaars student Verpleegkunde bij Landstede MBO, doet mee aan de verkiezing voor het ambassadeurschap voor het mbo. (Foto: Marlie van Loon - Koggel )

'Je mag trots zijn op het mbo'

Maandag 18 november is de 'Dag van het mbo'. Op deze dag laten mbo Academie, SBB, OCW en de MBO Raad (onder het label 'Dit is mbo') zien dat vele handen mooi werk maken. Talent, vakmanschap, teamwork en invloedrijke sprekers komen maandag 18 november samen in Theater Orpheus Apeldoorn. De dag sluit af met een feestelijk gala waar de beste praktijkopleider, het beste leerbedrijf en de Landelijke Ambassadeur mbo bekend gemaakt worden.

Celine Veldman, vierdejaars student Verpleegkunde bij Landstede MBO, doet mee aan de verkiezing voor het ambassadeurschap. Het mbo op de kaart zetten is het doel van de landelijke mbo ambassadeur. Celine: "Ik vind het leuk dat ik dit kan betekenen voor de school en wil heel graag Landelijk Ambassadeur worden van het mbo."

Aan de verkiezing Landelijk Ambassadeur nemen studenten van het mbo deel die zich op school, tijdens stage of op een andere manier tijdens hun opleiding hebben onderscheiden. Dit gaat verder dan alleen het halen van hoge cijfers. Alle deelnemende scholen kiezen jaarlijks een eigen ambassadeur die meedoet aan de landelijke verkiezing. De winnaar gaat een jaar lang landelijk het mbo vertegenwoordigen.

Celine Veldman werd afgelopen mei al gekozen als vertegenwoordiger van Landstede MBO. "De nominatie kwam onverwachts. Ik heb onder andere geholpen bij meerdere speciale dagen van Landstede MBO, zoals een teamdag voor docenten. Als student konden we hier een bijdrage aan leveren. Dit heb ik gedaan en ben toen opgevallen en aangedragen als potentiële ambassadeur. Tijdens de verkiezing op school dacht ik, ik kijk wel waar het me brengt. Ik vind het hartstikke leuk dat ik het ben geworden!"

Voorafgaand aan de finale van de Ambassadeursverkiezing moesten de deelnemende studenten in teams van noord, midden en zuid, zich op verschillende manieren bewijzen tijdens challenges. Zo gingen zij aan de slag met een casus vanuit een bestaande organisatie die een probleem had. Het was aan de studenten om een passende oplossing voor het probleem te bedenken. De jury beoordeelt uiteindelijk de studenten en kiest een winnaar die tijdens de finaleavond bekend gemaakt wordt.

Mocht Celine als winnaar uit de bus komen tijdens de 'Dag van het mbo' dan heeft ze al voor ogen hoe ze het ambassadeurschap gaat invullen. "Ik wil er zijn en mijn mening geven over de punten waar ik als student tegenaan loop. Ook wil ik zorgen voor een positief beeld over het mbo. Ik vond het in het begin van mijn opleiding namelijk best lastig om naar het mbo te gaan, omdat ik startte op het hbo. Het heeft tijd gekost om te zeggen: ik ben er trots op. Ik wil studenten meegeven dat het mbo niet minder waard is. Als je goed met je handen bent, dan is dat zo. Die mensen hebben we ook nodig in onze maatschappij. Die zijn waardevol. Met het mbo kom je net zo ver. Je mag trots zijn op het mbo!"

Joop de Haan
Meer berichten