Yuna Linde (links), en daarvoor Linda Tiesma van Theater De Makkers. Ze gaan theaterlessen geven aan kinderen in Eureka.
Yuna Linde (links), en daarvoor Linda Tiesma van Theater De Makkers. Ze gaan theaterlessen geven aan kinderen in Eureka. (Foto: Sigrid Aalfs)

Theaterlessen De Makkers van start: 'Het gaat om het samen maken'

Zwolle - Theater De Makkers maakt voorstellingen, geeft workshops en organiseert diverse projecten. De nieuwste loot aan de Makkers-stam is educatie genaamd Makkers Jong. Dit zijn theaterlessen gegeven door Linda Tiesma, die starten op dinsdag 19 november. Zij gaat kinderen van 6 tot en met 16 jaar trainen en begeleiden in het maken van theater. "Ze leren de theatervaardigheden als acteren en toneelspelen", legt Tiesma uit.

(door Sigrid Aalfs)

"Ze kunnen daarna verder gaan binnen toekomstige theaterprojecten van De Makkers." De lessen zullen jaarlijks op wekelijkse basis gegeven worden, iets dat nog niet veel gebeurt in Zwolle.

De theaterlessen zijn in eerste instantie gericht op kinderen en jongvolwassenen. "Theater maak je met mensen; kinderen zijn creatief, hebben fantasie, en kunnen al jong dingen leren; van daaruit willen we hen begeleiden en verder brengen." Theater de Makkers werken altijd aan een eindproduct. "Met de jonge mensen werken we ongeveer een half jaar naar een voorstelling toe."

"Kinderen leren door middel van theater allerlei vaardigheden waar ze hun hele leven wat aan hebben, " vertelt Yuna Linde, een van de oprichters van De Makkers. "Ze leren zichzelf te presenteren, zelfvertrouwen op te doen, sociale vaardigheden, het buiten de lijntjes denken. Hun creativiteit en fantasie worden geprikkeld."

De theaterlessen vinden straks plaats voor vier leeftijdsgroepen; 'De Vriendjes', voor 6 en 7 jaar, 'De Buddies' voor 8 tot 10 jaar, 'De Kameraden' voor 11 en 12 jaar, en 'De Matties', voor 12 tot 16 jaar.

"De kinderen hebben veel invloed op het proces, " legt Tiesma uit. "Ze mogen thema's en scènes bedenken, en dus initiatief tonen; het gaat om het samen maken. Ook het initiatief van jongere kinderen wordt gewaardeerd; zij leren wat theater is op een speelse manier. Voor alle klassen geldt dat hoe ouder een kind is, hoe meer spel- en improvisatie technieken hij of zij leert."

In april is de Makkers Jong-dag; dan sluiten alle groepen hun theaterlessen af met een voorstelling per groep.

De voorstellingen van De Makkers draaien vaak om ontmoetingen en verhalen; die zijn voor hen het vertrekpunt om vanuit te werken. De groep wil verbinding maken tussen theater en de maatschappij. "In onze voorstellingen is dit terug te zien in onderwerpen en gedachten waarin een ieder zich kan herkennen, " legt Linde uit.

Samen met Fieke van der Panne richtte ze vier jaar geleden De Makkers op. "We gaven eerder ook wel theaterlessen, maar we hadden geen vaste stek. Nu we dat wel hebben in Eureka, hebben we de draad weer opgepakt. In Eureka hebben we nu een theaterzaal en kantoor."

Kinderen die interesse hebben kunnen zich aanmelden via www.theaterdemakkers.nl, of via info@theaterdemakkers.nl.

Sigrid Aalfs
Meer berichten