Van links af Anne Ponstein, Ake Haeck en Joke Wassenaar houden binnenkort Open Huis of Middag.
Van links af Anne Ponstein, Ake Haeck en Joke Wassenaar houden binnenkort Open Huis of Middag. (Foto: Sigrid Aalfs)

Therapeuten laten binnenste naar buiten in Week van de Vaktherapie

Zwolle - Kunstzinnige therapie is een therapie waarin niet de woorden centraal staan, daarom wordt het ook wel non-verbale therapie genoemd. Er zijn veel verschillende vaktherapieën als tekenen, schilderen, boetseren, beeldhouwen, textiel, muziek maken, mozaïeken, en drama. Beeldend Vaktherapeuten Anne Ponstein, Joke Wassenaar en Ake Haeck vertellen over hun vak, en de Week van de Vaktherapie die maandag gestart is. "Bij beeldende therapie ben je bezig met je hele lijf, je handen en je hoofd; alles doet mee. Vaak wordt wat onderbewust leeft, aangeboord."

(door Sigrid Aalfs)

Beeldende Vaktherapie kan bij psychische en lichamelijke klachten ingezet worden als trauma's, nachtmerries, depressies, persoonlijkheidsproblematieken,rouwverwerking en verlies. Het is een behandelmethode voor volwassen en kinderen vanaf vijf jaar. Het kan individueel, in een gezin of in een groep plaatsvinden.

De dames gebruiken allemaal veel met klei met hun cliënten. "Het materiaal doet ook wat, hoe voelt het, wat doet het? We werken ook met speksteen en dan kan een stukje afbreken; dan leggen we verband tussen dat en het dagelijks leven. Hoe ga je om met iets dat afbreekt, of iets dat anders loopt?", legt Ponstein uit.

"Het gaat bij Beeldende Vaktherapie om jezelf, je gevoelens te uiten, door te werken aan iets tastbaars, een eindproduct. Dat is anders ten opzichte van andere therapieën. Het tastbare, het beeld, is het aanknopingspunt om daar verder op in te gaan. Dan geven we er woorden aan. Gevoelens die binnen in zitten, komen zo naar buiten, " vult ze aan.

De doelen van Beeldende Vaktherapie kunnen heel divers zijn. "Het gaat om het verwerven van inzichten, patronen ontdekken; bijvoorbeeld waar iemand plezier aan beleeft. Het kan ook gaan om accepteren, of het aanleren van vaardigheden zoals concentratie, of het anders, op een positievere manier naar jezelf gaan kijken," legt Wassenaar uit.

"De kracht van Beeldende Vaktherapie is, en dat hoor ik in mijn praktijk, is dat het op termijn energie geeft en dat we tot de essentie komen, legt Wassenaar uit. "Terwijl je bij psychotherapie nog wel eens kunt horen dat iemand na een sessie helemaal leeg is, en moe." De vaktherapeuten gebruiken in hun sessies ook wel verhalen en muziek.

Ze werken ook samen met de reguliere geestelijke gezondheidszorg als psychologen en psychiaters. "Door onze werkwijzen samen te voegen, boren we het bewuste en onbewuste bij mensen aan. Zo komen we samen verder, en krijgen we een completer beeld van iemand," vertelt Haeck.

Op maandag 18 november houden twee van de drie vaktherapeuten een open huis of middag. Ake Haeck houdt een open middag, aanmelden via www.kunstzinnigetherapiezwolle.nl. Joke Wassenaar houdt een open dag, aanmelden kan via haar site www.hetbildt.nu. Anne Ponstein houdt haar open dag of middag in haar woonplaats 't Harde, zie www. annesaandacht.nl.

Sigrid Aalfs
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden