De Groote Sociëteit aan de Koestraat 8. Was er alleen maar herengezelligheid of was het een machtscentrum in de stad?
De Groote Sociëteit aan de Koestraat 8. Was er alleen maar herengezelligheid of was het een machtscentrum in de stad? (Foto: )

Mannen(bol)werk staat centraal in Verhalen over Zwolle

Zwolle - In de reeks 'Verhalen over Zwolle' wordt vrijdag 15 november de tweede lezing van het seizoen gehouden. Thema is dit keer 'Mannen(bol)werk'. Tijdens de lezingen gaat het over de bouw- en sociëteitsgeschiedenis van de Groote Sociëteit aan Koestraat 8.

Daan Wennips, bouwhistoricus, ontsluiert de bouwgeschiedenis van het adelijk pand. Hij gaat onder meer in op de verbouwingen en het voor een stadswoning niet veelvoorkomend ontwerp met een binnenplaats. Ook neemt hij bezoekers mee in de zeldzame en goed bewaarde 17de eeuwse interieuronderdelen.

Oud-directeur en lid van De Groote Sociëteit Ronald van den Berg duikt in de geschiedenis van de in 1802 opgerichte vereniging. Was er alleen maar herengezelligheid of was het een machtscentrum in de stad? Ook gaat hij in op wat de sociëteit tegenwoordig nog heeft te bieden.

De muziek wordt verzorgd door studenten van het ArtEZ conservatorium.

De lezing wordt vanaf 20,00 uur gehouden in Waanders In de Broeren, inloop vanaf 19.30 uur, toegang gratis. Aanmelder kan via communicatie@waandersindebroeren.nl (graag met vermelding welke lezing, datum en hoeveel personen).

Joop de Haan
Meer berichten