Foto:
Column

De buurtsportcoach

Je wordt als kind al vrij snel geconfronteerd met het feit dat je een studierichting moet kiezen. Het is voor kinderen op 16-jarige leeftijd natuurlijk heel lastig om te bepalen wat je op latere leeftijd wilt worden. Voor mij was dit niet anders en het enige wat ik op die leeftijd kon en wilde was voetballen. Net zoals velen had ik de droom om profvoetballer te worden, maar daar bleef het ook bij.

Na het voortgezet onderwijs ben ik naar het CIOS in Heerenveen gegaan, want ik wilde in ieder geval iets in de sport. Het verzorgen van sportlessen lag mij wel en daarom vervolgde ik mijn studieloopbaan aan de CALO. Na deze opleiding was ik bevoegd om als vakdocent bewegingsonderwijs aan de slag te gaan. Deze functie heb ik met heel veel plezier en passie mogen vervullen op een vmbo-school in Ede.

Na tien jaar begon het te kriebelen, want ik wilde meer betekenen voor- en bereiken bij de leerlingen. Als vakdocent bewegingsonderwijs zag ik de leerlingen slechts twee uur in de week en ik realiseerde me dat mijn invloed minimaal was. Mijn ambities gingen verder dan het leslokaal. De sport heeft mij tenslotte zo veel gebracht en dat wilde ik dolgraag overbrengen op anderen.

Het toeval wilde dat er in 2008 een nieuwe sportfunctie in het leven werd geroepen. Na verschillende signalen uit het werkveld werd de zogenaamde 'combinatiefunctionaris' landelijk gelanceerd. Een aanjager, verbinder en bruggenbouwer tussen verschillende domeinen. Deze functie sprak mij wel aan en ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Een onontgonnen terrein waar de kansen voor het oprapen lagen.

Deze functie stelde mij in de gelegenheid om een sportieve kwaliteitsimpuls te geven op de Zwolse basisscholen. Ik kreeg de mogelijk om innovatieve sport- en beweegactiviteiten in de wijk te realiseren en mocht het vrijwillig kader bij de sportverenigingen begeleiden en coachen. Gelukkig is de nietszeggende naam van combinatiefunctionaris inmiddels vervangen door buurtsportcoach.

De buurtsportcoach is niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Ik zit in de luxepositie dat ik maar liefst twintig gepassioneerde en gedreven buurtsportcoaches mag aansturen. Mijn collega's brengen én houden de inwoners van Zwolle op allerlei manieren in beweging. Een leven lang inclusief sporten en bewegen in (on)georganiseerd verband om zo lang mogelijk vitaal en gezond te blijven.

Dat mijn collega's goed werk leveren blijkt wel uit de nominatie van Linda de Graaff, werkzaam in stadsdeel West. Zij is verkozen tot een van de tien beste buurtsportcoaches in het land en het zou me niet verbazen als Linda de landelijke titel in de wacht gaat slepen. Als leidinggevende van alle buurtsportcoaches durf ik zelfs te stellen dat het ook de andere coaches uit ons team hadden kunnen zijn. Van de 'oudere jongeren' van het Walking Football tot de peuters en ouders van de Peutergym: vele Zwollenaren hebben positieve, sportieve ervaringen door en met onze buurtsportcoaches. Ze kunnen niet allemaal de landelijke titel winnen natuurlijk, maar van een complimentje of bedankje uwerzijds worden ze vast óók heel blij…

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Joop de Haan
Meer berichten