Foto:
Column

Fit in de stad

Met mijn maandelijkse columns inspireer ik mensen graag tot een vitaler leven. In oktober schreef ik over het belang van fun en support, nu deel ik graag mijn ervaringen van het leven en vitaal blijven in de stad.

Sinds een maandje wonen wij weer in Zwolle, na 14 jaar in Ossenzijl gewoond te hebben en tijdelijk in een zomerhuisje in Stegeren. En wat voelt het als thuiskomen. Het is toch echt mijn stad hoor (al blijf ik Groningen als Groningse natuurlijk ook geweldig vinden). Mijn kantoor heb ik al jaren in Zwolle, waarvan de laatste vier jaar in de binnenstad, superfijn. En ik merkte dat ik er van droomde om veel activiteiten weer op de fiets te kunnen doen, net als eerder toen we er woonden. In plaats van altijd maar alles met de auto te moeten doen. Erg duurzaam en milieuvriendelijk is dat gebruik van auto's ook niet, evenals voor je portemonnee met de forse parkeertarieven in de stad. Gelukkig had mijn lief ook wel oren naar terug naar de stad. En nu wonen we hier, op een geweldige plek dankzij een tip van een fijne collega-ondernemer. En wat geniet ik.

We zien gelijk dat we de auto's (nu nog twee, maar op termijn wellicht één) veel minder gebruiken. We doen veel op de fiets. Zoals naar de winkels, naar verjaardagen (want ja ook veel vrienden wonen weer dichterbij), naar het station, naar mijn kantoor, het filmhuis, naar de markt en zelfs naar opdrachtgevers. Je merkt gelijk dat je meer buiten bent en frequenter beweegt. Ook ga ik tot nu toe op de fiets naar de sportschool in Zuid of Dieze, beiden 10 minuten fietsen. En ik loop hard in het park of zoals afgelopen zondag naar een bakker die sinds kort op zondag open is en dan lekkere verse broodjes heeft (ik houd tenslotte van sporten en lekker eten).

Bij mooi weer heb ik gelukkig nog een paar keer de racefiets kunnen pakken voor een uurtje trappen. Ik merk hoe extra gelukkig je wordt van buiten bewegen. Door fietsen en lopen te integreren in je dagelijkse werkzaamheden haal je makkelijk de norm van 150 minuten bewegen per week. De combi met buiten geeft iets extra's, want bewegen, vitamine D3 (ook wel zonnevitamine genoemd) en buitenlucht snuiven zijn goed voor je vitaliteit en weerstand. En, ook niet onbelangrijk, je slaapt er goed op.

Zwolle streeft naar minder CO2 uitstoot en heeft inmiddels al wat maatregelen om het autoverkeer in de stad te verminderen en het fietsen te stimuleren. Het viel me op dat je op de fiets ook sneller door de stad heen bent dan met de auto. Veel verkeerslichten staan voordelig ingesteld voor fietsers en springen snel op groen. Ook zijn er initiatieven om wijken leefbaarder te maken met meer groen en minder auto's. Bijvoorbeeld in de wijk Assendorp. Met behulp van een mobiliteitsmakelaar worden er parkeerhubs geïnitieerd aan de rand van de wijk, zijn er autodeel-initiatieven en kun je gebruik te maken van een elektrische(deel)bakfiets. Goed voor de beweging, de leefbaarheid en het milieu. Vitaliteit dus.

Hoe blijf jij vitaal in stad of buiten?

Met vitale groet,

Heidy Bolwijn, Natuurlijke Kracht

www.heidybolwijn.nl

Joop de Haan
Meer berichten