Kunstenaars Alie de Boer en Peter de Jongste exposeren naast anderen in het Cultuurhuis.
Kunstenaars Alie de Boer en Peter de Jongste exposeren naast anderen in het Cultuurhuis. (Foto: Sigrid aalfs)

'Groeten uit…' kunst in Cultuurhuis

Zwolle - In Cultuurhuis Stadshagen exposeren zes kunstenaars uit plaaten als Blokzijl, Den Dolder, Tilburg en Zwolle, onder de titel 'Groeten uit….' Dit verwijst naar de kunstenaars en waar ze vandaan komen. Het gaat om kennis maken met elkaar en elkaars werk; gepresenteerd aan het Zwolse publiek.

(door Sigrid Aalfs)

Er zijn heel verschillende werken te zien, die soms gerelateerd zijn aan zijn of haar woonplaats en andere omgevingen. Twee ervan komen hier voor het voetlicht; Alie de Boer uit Blokzijl, fotografie, en Peter de Jongste uit Zwolle, encaustic art; schilderijen in was.

De Boer houdt van verzamelen van dingen uit de natuur als dode dieren, blaadjes, en ook alledaagse voorwerpen waar de meesten aan voorbij gaan. "Ik heb iets met vergankelijkheid, kwetsbaarheid, verwondering, en mystiek. Mijn werk draait om de zoektocht om die dingen in beelden en objecten te vangen door middel van fotografie."

In de expositie zijn ingelijste zwart-wit detail foto's te zien, maar De Boer werkt ook driedimensionaal, en maakt gebruik van mixed-media. Foto's van herfstblaadjes die op een bepaalde manier gevormd zijn, legt de kunstenaar neer op speciaal papier, en worden van heel dichtbij gefotografeerd. "Papier doet ook wat; licht en schaduw waar ik mee speel tot het goed is."

Ze werkt met een eenvoudige compact-camera zoals ze het zelf zegt, op gevoel. Een kunstcoach stimuleerde haar ooit verder hierin te gaan, omdat ze oog heeft voor detail en compositie. "Voor mij betekent 'Groeten uit; groeten uit de vergankelijkheid."

De Zwolse kunstenaar Peter de Jongste maakt encaustic art; hij schildert met bijenwas. Encaustic betekent 'inbranden', wat slaat op de warmte die nodig is om de was te smelten en bruikbaar te maken. Het is een van de oudste vormen van schilderkunst. Van De Jongste zijn schilderijen van de Peperbus en landschappen te zien, gemaakt in deze stijl.

"Ik laat me door van alles inspireren. Soms bedenk ik van tevoren wat ik ga doen, een andere keer laat ik het materiaal heel spontaan zijn gang gaan. Encaustic art draait om blokjes kleur van was die warm gemaakt worden, en die daarna op een platte ondergrond als hout, linnen, tekenpapier worden bewerkt met een kwast, schilderijzertje, een soort strijkijzertje of een heteluchtpistool.

"De kleur en de felheid ervan zijn het meest opvallend aan deze kunstvorm. Ik zit in een rolstoel, dus werken op een plat vlak lukt mij goed. Encaustic art kan met acrylverf, olieverf, textiel, enzovoort goed gecombineerd worden." De kunstenaar geeft workshops in zijn atelier in Westenholte. " 'Groeten uit betekent voor mij hoop dat mijn werken iets mogen betekenen voor de kijker."

In de expositie is ook fotografie te zien van Theo van Iersel, van Margriet van Iersel schilderijen, van Silene van Waveren is keramiek te zien, en van Ronald van Kuyvenhoven geschilderde portretten van Zwollenaren.

Sigrid Aalfs
Meer berichten