Thomas Kamphuis werkt aan een boek over  oude boerderijen in Westenholte, Spoolde en de Vreugderijkerwaard. (foto: Eva Posthuma)
Thomas Kamphuis werkt aan een boek over oude boerderijen in Westenholte, Spoolde en de Vreugderijkerwaard. (foto: Eva Posthuma) (Foto: )

Boerderijenboek over Westenholte: 'Dit zijn de laatsten der Mohikanen'

Zwolle - "Nu kun je het allemaal nog vastleggen, over tien jaar kan dat misschien niet meer. Boerderijen verdwijnen en de oude bewoners kunnen er nu nog wat over vertellen." Thomas Kamphuis is op zoek naar de verhalen van de oude boerderijen in Westenholte, Spoolde en de Vreugderijkerwaard. Uiteindelijk verzameld hij deze verhalen in een boek. Zelf komt hij uit Den Haag, "Dat is toch anoniemer, de mensen zijn daar meer op zichzelf."

(door Johan Boomsma)

Sinds twee jaar woont hij in Zwolle. "Mijn vrouw komt hier vandaan dus zodoende." Nu onderzoekt hij de geschiedenis van de boerderijen van Westenholte en omstreken.

"Ik wil zo ver mogelijk teruggaan in de geschiedenis en ben ook benieuwd naar de voorwerpen waar nog een verhaal over te vertellen is. Zoals het apparaat waarmee vroeger de was werd gedaan, dat liet een vrouw me een aantal weken geleden zien." Ook heeft hij het zeisen vastgelegd, "Ik wist niet eens dat dat nog gebeurde. Dus toen heb ik de boer die dit nog deed gefotografeerd en er een film over gemaakt."

Kamphuis fascinatie voor de boerderijen kwam door een vervallen boerderij bij Frankhuis. "Die ruïne heeft mij getriggerd om erover te gaan schrijven. Ik heb toen het verhaal van deze bewoners gereconstrueerd. Tussen de oude overwoekerde muren zag je de keukenkasten en het oude gasstelletje nog staan."

Naast de verhalen van de bewoners en voorwerpen waar iets bijzonders over te vertellen valt is Kamphuis ook op zoek naar foto's. "Ook de foto's zijn belangrijk, sommige mensen hebben maar een paar foto's, anderen een heleboel, maar die willen ze bijvoorbeeld al weggooien. Bij het HCO is het aantal foto's heel beperkt, veel zijn er nog bij de bewoners zelf." Nu zijn er nog één of twee boeren over in Westenholte. "Die zijn straks ook verdwenen." vertelt Kamphuis.

De (oud) bewoners staan vaak ook nog op een andere manier in het leven. "Het verbaast me aangenaam hoe nuchter oudere mensen zijn. Ze nemen het leven meer zoals het komt, je hebt niet alles in de hand. Tegenslag hoort ook bij het leven." Het boek moet een soort scharnierpunt zijn, "Het wil het verleden laten zien, maar ook wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ik kan natuurlijk nooit volledig zijn maar ik wil de lokale geschiedenis vastleggen."

Het boek is vooral bedoeld voor toekomstig onderzoek en voor de jongere generatie. "Nog even en deze manier leven is definitief verdwenen. Dit zijn echt de laatsten der Mohikanen. Het authentieke opzoeken, dat boeit me wel."

Het boek geeft hij uit in eigen beheer en moet eind 2020 verschijnen. Hij is nog steeds op zoek naar meer verhalen van (oud) boerderij bewoners en de rol die (bij)geloof daarin speelde. Zij kunnen hiervoor contact opnemen via tom.kamphuis@casema.nl

Johan Boomsma
Meer berichten