Tekenaars Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen met het boek. 'In dit boek worden onze ervaringen en gevoel vastgeleg', zeggen ze.
Tekenaars Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen met het boek. 'In dit boek worden onze ervaringen en gevoel vastgeleg', zeggen ze. (Foto: )

Mantelzorg in twee beeldverhalen

Zwolle - Mantelzorg. Een enorm belangrijk onderwerp in deze tijd en dus niet meer weg te denken uit het debat van alledag. Een boek over situaties in de mantelzorg is daarom een goede aanvulling over dit onderwerp. Dankzij het interviewonderzoek van Maaike Haan van het Radboudumc en de tekenaars Melanie Kranenburg en Niek van Ooijen is er een Graphic Novel over gekomen. "'Naasten' is een heel mooi boek maar juist omdat het zo'n heftig onderwerp is, trok het onze aandacht!', vertellen de twee tekenaars.

(door Koen Lipman)

Het boek 'Naasten' vertelt twee verhaallijnen over mantelzorgers: Geert die zorgt voor zijn vrouw die uitgezaaide kanker heeft en Eva die zorgt voor haar vader die COPD heeft. "Het geeft je een blik in het leven van mensen die zorgen voor iemand die ernstig ziek is en binnenkort komt te overlijden. De verhaallijnen in het boek illustreren hoe ingewikkeld en confronterend, maar ook hoe mooi en dankbaar mantelzorg kan zijn."

Een handleiding voor mantelzorg is het boek niet, vertelt Melanie. "In dit boek worden onze ervaringen en gevoel vastgelegd. Het laat veelal zien wat de problematiek is van mantelzorgers, maar het legt niet direct uit hoe je ermee om moet gaan. Dit voornamelijk omdat mantelzorg voor iedereen verschillend is."

"Mijn schoonzus kreeg rond de tijd dat dit project bijna van start ging palliatieve zorg dus ik heb veel dingen die ik heb meegemaakt toegepast in mijn deel van 'Naasten'. Nieks familie heeft palliatieve zorg verleend aan hun oom die heel lang ziek is geweest. Ik vond echt dat mensen hier meer over moesten weten. Iedereen krijgt hier vroeg of laat mee te maken."

Voor Niek en Melanie was dit boek hun afstudeerproject. "We studeren aan ArtEZ Comic Design en dit was onze afstudeeropdracht. We hebben allebei een verhaallijn op ons genomen en hebben allebei een andere stijl maar samengevoegd is het een heel treffend beeldverhaal geworden. Samen met onderzoekster Maaike Haan hebben we dit boek gemaakt aan de hand van haar bevindingen in het onderzoek."

"Als onderzoeker en kunstenaar ben je op veel vlakken totaal verschillend. Uiteindelijk levert dit wel altijd mooie dingen op, zoals dit boek bijvoorbeeld. Je krijgt van een onderzoeker input die je anders niet zou krijgen. Een onderzoeker kijkt altijd anders naar de dingen dan een tekenaar doet en dat is prettig en maakt het hele project heel interessant."

"Het doel van deze graphic novel is wel dat mensen er steun aan hebben en dat ze begrip hebben voor anderen die in een soortgelijke situatie zitten als de situaties uit het boek. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mantelzorgers zich vaak onbegrepen voelen, dus wij hopen dat dit boek hen zal helpen."


Het boek ligt in de winkel en op zaterdag 23 november is er een signeersessie bij Waanders in de Broeren.

Koen Lipman
Meer berichten