Darryl Lachman voorkomt dat Ajax-aanvoerder Dusan Tadic aan de bal kan komen. Gustavo Hamer kijkt toe.
Darryl Lachman voorkomt dat Ajax-aanvoerder Dusan Tadic aan de bal kan komen. Gustavo Hamer kijkt toe. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Darryl Lachman komt altijd terug

Zwolle - The Comeback Kid. Die bijnaam zou Darryl Lachman onderhand niet misstaan. De verdediger was afgelopen zomer 'zesde keus' en mocht vertrekken bij PEC Zwolle, maar de laatste weken is hij toch weer basisspeler. "De trainer zei: 'Als je het verdient, speel je gewoon'."

(door Erwin Dijk)

Bijna een jaar geleden leek Darryl Lachman zijn langste tijd in Zwolle wel te hebben gehad. De fysiek sterke verdediger werd door toenmalig trainer John van 't Schip uit de selectie verbannen, nadat hij tegen ADO Den Haag niet snel genoeg klaar stond voor een wissel. Lachman knokte zich niettemin terug en onder Jaap Stam speelde hij de laatste elf wedstrijden van het seizoen allemaal.

Diens opvolger John Stegeman was echter niet overtuigd: al vroeg in de voorbereiding luidde de boodschap dat Lachman mocht uitkijken naar een andere club. "Dat was hard, maar wel eerlijk. Ik had onder Jaap Stam redelijk gespeeld en met Curaçao hadden we het in de zomer goed gedaan, dus ik kwam met een goed gevoel weer naar Zwolle. Dan is het natuurlijk niet leuk om te horen dat je zesde keus bent centraal achterin, maar ik hoor de waarheid dan wel liever direct."

Veel moeite om zich te blijven opladen voor de trainingen had Lachman niet, ook omdat een mogelijke nieuwe werkgever zich al snel aandiende. Het Israëlische Hapoel Tel Aviv had interesse en een akkoord leek niet ver weg. "Ik dacht dat ik erheen zou gaan om rond te kijken en het contract te tekenen, maar ineens kwamen ze ermee dat ik nog een soort stage zou moeten lopen en een paar keer mee moest trainen voordat ze een beslissing zouden nemen. Het was alsof ze niet overtuigd waren."

Lachman hield aanvankelijk dan ook de boot af, maar koos met het naderen van de transferdeadline toch eieren voor zijn geld. "Het heeft al met al wel vijf weken gespeeld en op een gegeven moment dacht ik: 'Laat ik het toch maar doen'. Dat was net in de interlandperiode begin september en Hapoel Tel Aviv had laten weten dat ze mij zouden bekijken toen we met Curaçao tegen Haïti speelden. Maar kort daarna hoorde ik van mijn zaakwaarnemer dat ze die wedstrijd helemaal niet gevolgd hadden. Ik was akkoord gegaan maar zij lieten het afweten. Mijn goede gevoel was helemaal weg."

Mede door de blessure van Etiënne Reijnen waren zijn kansen in Zwolle ondertussen weer enigszins gekeerd. "Tijdens die interlandperiode belde Gert Peter de Gunst mij om te vragen hoe het met de transfer stond. Hij zei dat als ik zou blijven ik nog gewoon onderdeel van de groep zou zijn. En toen ik weer terug was heb ik een gesprek gehad met de trainer. 'Als je het verdient, speel je gewoon', zei hij."

En zo kon het gebeuren dat Lachman eind september tegen PSV opnieuw vanuit een tamelijk uitzichtloze situatie terugkeerde in de basis. "We kregen er vier tegen, maar desondanks had ik er een redelijk goed gevoel over. Sindsdien heb ik alleen tegen Heracles slecht gespeeld, de andere wedstrijden waren best goed."

Ondanks zijn comeback is de nabije toekomst voor Lachman ongewis. Met de weer fitte Thomas Lam neemt de concurrentie achterin weer toe. Het contract van de Amsterdammer loopt komende zomer af, dus zijn tweede periode in Zwolse dienst zou over een maand of twee zomaar voorbij kunnen zijn. "Het is nog zes wedstrijden tot de winterstop en het is aan de trainer of ik speel. Als er een mooie aanbieding komt kan het zijn dat ik in de winterstop vertrek, maar misschien zegt de club ook wel dat ze me graag willen houden tot het einde van het seizoen. Dat zou natuurlijk leuk zijn om te horen."

Over wedstrijden gesproken, na de nederlaag tegen Ajax en het duel met zijn oude club FC Twente komend weekend, staat Lachman en zijn vrienden van Curaçao over ruim een week een belangrijke ontmoeting met Costa Rica te wachten. In de Nations League voor Midden- en Zuid-Amerikaanse landen staat een ticket voor de Gold Cup van 2021 op het spel. Op dat toernooi voor landen in Midden- en Noord-Amerika reikte het Caribische eiland afgelopen zomer nog tot de kwartfinale, waarin het uitgeschakeld werd door de Verenigde Staten. "Dat was voor Curaçao een grote prestatie. We hebben echt historie gemaakt. En vorige maand hebben we gelijkgespeeld tegen Costa Rica, hoewel ik toen niet meedeed. Mensen zien die tripjes met Curaçao soms als een soort vakantie-uitjes, maar we spelen echt wel tegen serieuze tegenstanders. En voor mijzelf is het een uitweg wanneer het hier niet zo lekker loopt. Je komt daar in een heel andere 'vibe'."

Erwin Dijk
Meer berichten