Taalvrijwilligers uit Overijssel en Gelderland houden studiedag laaggeletterdheid in Zwolle


Zwolle - Ruim 250 vrijwilligers kwamen zaterdag naar het Deltion College in Zwolle om te leren over het verbeteren van basisvaardigheden van mensen die laaggeletterd zijn. De vrijwilligers volgden informatieve workshops en er werden volop ervaringen uitgewisseld.

Stichting Lezen & Schrijven organiseerde de studiedag voor de derde keer. 

"In Overijssel en Gelderland begeleiden taalvrijwilligers zo'n 17.000 laaggeletterden", vertelt Chérif Ait Abderrahman, coördinator Oost-Nederland van Stichting Lezen & Schrijven. "Deze vrijwilligers zijn onmisbaar bij het vergroten van basisvaardigheden als taal, rekenen en digitale vaardigheden. Zonder deze vaardigheden kun je niet goed meedoen in onze maatschappij. Vandaag staat in het teken van een leven lang ontwikkelen. We organiseren deze dag om vrijwilligers de kans te geven meer kennis op te doen. En om hun ervaringen met elkaar te delen. De vrijwilligers doen ontzettend belangrijk werk",


Diana Wilmink van Hogeschool Windesheim sprak tijdens de dag over laaggeletterdheid in relatie tot gezondheid. Daarna waren er workshops over onder meer grenzen stellen, culturele verschillen en coachvaardigheden. Tijdens de lunch en bij de afsluiting gingen de vrijwilligers enthousiast met elkaar in gesprek.

"Ik vind het belangrijk om mensen te helpen met taal", vertelt een van de vrijwilligers enthousiast. "En ook om zelf te blijven leren, zodat ik laaggeletterden nog beter kan helpen. De vrijwilligersdag is een mooie manier om mijn kennis te verdiepen."

"De workshops zijn zeer verhelderend en doelgericht. Ik kan een hoop vinden op internet, maar zo blijft het veel beter hangen," zegt een andere vrijwilliger.

Weer een andere vrijwilliger voegt toe: "Het is leuk om hier met andere vrijwilligers in gesprek te gaan. En ik heb vandaag geleerd dat het essentieel is om aan te sluiten op de behoefte van de deelnemer en de vraag te stellen: wat wil jij leren? Zodat de deelnemer zich uiteindelijk zelf kan redden."


In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Dat heeft grote impact op hun persoonlijke leven. Als je niet goed kunt lezen en schrijven, vind je minder snel een baan, kun je minder gezond leven en heb je minder grip op je geldzaken. Taal maakt je dus sterker. Daarom zorgt Stichting Lezen & Schrijven er samen met haar partners voor dat zoveel mogelijk mensen in Nederland kunnen lezen, schrijven, rekenen en digitaal vaardig zijn. Door honderden organisaties te ondersteunen met scholing, onderzoek, (les)materiaal, advies en campagnes. Én door laaggeletterdheid onderwerp van gesprek te maken bij publiek en politiek. Want onze samenleving wordt sterker als iedereen kan meedoen.

Meer informatie staat op lezenenschrijven.nl


 

Joop de Haan
Meer berichten