Een teleurgestelde Pelle Clement bedankt het publiek na de 4-0 nederlaag tegen Heracles Almelo van afgelopen zaterdag.
Een teleurgestelde Pelle Clement bedankt het publiek na de 4-0 nederlaag tegen Heracles Almelo van afgelopen zaterdag. (Foto: Henry Dijkman)
PEC Zwolle

Pelle Clement groeit in leidersrol

Zwolle - Bij het zwalkende PEC Zwolle is hij de laatste weken aanvoerder en een van de weinige echte 'zekerheidjes' in de basisopstelling: Pelle Clement. Na de zeperd tegen Heracles Almelo (4-0) bereidt hij zich voor op een speciaal duel, want vrijdag komt zijn jeugdclub Ajax op bezoek in het MAC3PARK Stadion. "Als je aan het voetballen bent wil je alleen het beste voor je eigen ploeg."

(door Erwin Dijk)

Jarenlang was hij gewend om week in week uit het rood-witte shirt te dragen. Clement verheugt zich dan ook op het weerzien met zijn oude club Ajax. "Het is de club waar ik elf jaar gespeeld heb en grotendeels opgegroeid ben. Voetballen in de jeugd van Ajax is eigenlijk een opvoeding op zich, een soort tweede opvoeding naast die van m'n ouders. Daar heb ik goede herinneringen aan, dus dan is het leuk om Ajax hier te ontvangen."

Vorig jaar speelde hij met PEC Zwolle alleen de uitwedstrijd in de Johan Cruijff Arena. "Dat was een heel mooie ervaring. Ik ken niet zo heel veel spelers die nu in het eerste spelen persoonlijk, maar bijvoorbeeld met Noussair Mazraoui heb ik nog wel regelmatig contact. In de jeugd zat hij ongeveer in hetzelfde traject als ik. Hij was ook niet het allergrootste talent, maar verdiende het wel steeds om te mogen blijven. En ik ken natuurlijk nog wel een aantal mensen uit de begeleiding, ook leuk om hen weer te zien. Een paar vrienden van mij zijn échte Ajax-fans, dus daar krijg ik vooraf de nodige berichtjes van. Het hele plaatje maakt dat ik er naar uitkijk. Maar als je eenmaal aan het voetballen bent vergeet je dat en wil je alleen maar het beste voor je eigen ploeg."

Toch kijkt Clement nog altijd 'een beetje als supporter' naar bijvoorbeeld de wedstrijden van zijn oude club in de Champions League. "En ze spelen aantrekkelijk voetbal, dat maakt het sowieso leuk om naar te kijken. Maar ik ben niet iemand die echt álles kijkt. Ik blijf er niet voor thuis. Ik vind het vooral leuk om jongens te volgen die ik ken. Dan maakt het me eigenlijk niet uit of ze nu bij Barcelona of Crystal Palace spelen. Nu ik weer in Nederland speel vind ik het ook leuk dat ik vaak tegen jongens speel die ik goed ken."

Met die speler van Barcelona doelt Clement vanzelfsprekend op Frenkie de Jong, met wie hij Ajax anderhalf seizoen samenspeelde. Dat gebeurde voornamelijk bij Jong Ajax in de eerste divisie, maar ook mochten de twee in die periode samen ruiken aan het grote werk bij Ajax 1. "We hebben nog tegelijk ons debuut in de basis gemaakt in een bekerwedstrijd tegen Cambuur. Als jonge jongens zoek je elkaar vaak op, dus we hadden steun aan elkaar. Mooi dat hij het nu zo goed doet."

Aanvoerdersband

Clement volgde zijn eigen pad, dat hem begin dit jaar naar Zwolle leidde. Nadat hij in de winterstop overkwam van het Engelse Reading, trekt de middenvelder deze jaargang steeds nadrukkelijker een leidende rol naar zich toe. Zo stond hij namens de spelersgroep de pers te woord na het drankincident van trainer John Stegeman en vorige week tegen ADO Den Haag droeg hij voor het eerst de aanvoerdersband. "Het is een natuurlijke gang van zaken. Met Younes Namli en Kingsley Ehizibue zijn er deze zomer twee sterke persoonlijkheden vertrokken en met Bram van Polen, Thomas Lam en Mike van Duinen waren er in de eerste maanden drie belangrijke spelers geblesseerd. Nu Bram er niet bij is ben ik na Etienne Reijnen en Lennart Thy derde aanvoerder en zij speelden ook niet. Dus toen kwam ik aan de beurt. Maar uiteindelijk is het niet heel belangrijk wie die band om heeft."

Meer dan aan de aanvoerdersband zelf, hecht Clement waarde aan 'het bewaken van het groepsproces'. "En dat is iets waarin ik steeds meer een leidende rol probeer te krijgen. Het past bij me en ik vind het een leuk leerproces. Ik praat regelmatig met Bram en dan hebben we het bijvoorbeeld over hoe het in de groep gaat. Hij herstelt van zijn blessure en zit dus niet in het dagelijkse ritme, maar van die gesprekken kan ik wel veel leren."

Met zijn eerste competitietreffer in Zwolse dienst bekroonde Clement vorige week tegen ADO Den Haag zijn eerste wedstrijd als captain. "Dat werd ook wel een keer tijd. De laatste jaren ben ik steeds verder naar achteren gaan spelen, waardoor ik minder kansen krijg om te scoren. Ik moet mijn momenten kiezen om diep te gaan en dan is het lekker dat het goed uitpakt." Niettemin beseft Clement dat het momenteel alle hens aan dek is in Zwolle. "Als team zijn we beslist nog niet waar we moeten zijn. Dat weten we allemaal, maar dat lukt ook niet van de ene op de andere dag. Daar is tijd voor nodig."

Erwin Dijk
Meer berichten