Andy Reuvers (links, Judo Boot) en Engbert Flapper (rechts, Judo Zwolle).
Andy Reuvers (links, Judo Boot) en Engbert Flapper (rechts, Judo Zwolle). (Foto: )

Plezier en skills op judotoernooi

Zwolle - Judopakken domineren zaterdag 26 oktober in de sporthallen van Windesheim. Dan wordt de achtste editie van het IJsselvecht judotoernooi gehouden. Het evenement is enorm gegroeid in populariteit, er hebben zich 600 judoka's aangemeld. "Een enorm mooie opkomst met ook internationale judoscholen."

(door Koen Lipman)

Dit evenement wordt dit jaar voor het eerst door vier judoscholen uit de omgeving georganiseerd: Judo Zwolle en Judo Boot uit Zwolle, Emsland uit Ommen en Judo Kwai uit Dalfsen. Andy Reuvers (Judo Boot), Engbert Flapper (Judo Zwolle) en Frank Ningbers (Emsland Ommen) zijn organisatoren van dit grootste toernooi.

"We zijn verhuisd met dit evenement van de Trefkoele in Dalfsen naar de sporthallen van Windesheim omdat de Trefkoele is verbouwd en Zwolle toch meer aantrekkingskracht blijkt te hebben. Mensen kunnen dit beter bereiken en het spreekt meer tot de verbeelding dan Dalfsen."

Het toernooi is een samenwerking tussen de vier judoscholen uit Zwolle (twee), Dalfsen en Ommen. "Je merkt dat deze samenwerking tot grootse dingen in staat is en dat je hierdoor dus ook internationale bekendheid krijgt. We hebben het toernooi helaas twee maal niet kunnen organiseren omdat de Trefkoele in Dalfsen werd verbouwd, maar dit jaar zijn we in Zwolle."

"Judo speel je op een judomat met verschillende afmetingen per leeftijdscategorie. Voor de jeugd is het speelveld vijf bij vijf meter en voor de ouderen is het zes bij zes. Tijdens dit toernooi wordt het programma ingedeeld op de kwaliteit van de judoka. Dus niet per leeftijd maar echt qua hoe goed je bent. Dit zorgt ervoor dat er niet van tevoren al vaststaat dat een hele goede judoka wint omdat deze binnen zijn leeftijdsgroep de beste is. We spelen met een poulesysteem, waardoor elke judoka dus evenveel wedstrijden speelt ongeacht zijn of haar talent."

"Mensen beoefenen judo echt omdat het hun passie is. Het grote verschil wat je ziet tussen bijvoorbeeld voetbal en judo is dat voetbal een groot winelement heeft. Bij judo speelt driekwart van de judoka's niet eens of nauwelijks wedstrijden maar doen het vooral voor de graad die je kan verdienen. Dus bijvoorbeeld de groene of gele band."

"Je merkt ook bij de jeugd dat judo echt een sport is waarbij je jezelf meer zelfvertrouwen kan geven. Je beoefent de sport omdat je steeds beter wilt worden en je wordt er niet zo snel afgerekend op je prestaties, wat dus bij voetbal wel kan gebeuren door bijvoorbeeld teamgenoten. Hierdoor groeit het plezier, je skills en het vergroot ook je zelfvertrouwen om door te gaan met dat wat je leuk vindt."

"Dit toernooi heeft internationale interesse uit Duitsland en Engeland, wat natuurlijk super is. Hopelijk kunnen we de komende jaren groeien naar 600 of 650 judoka's. En hopelijk nog meer internationaal talent aantrekken."

Koen Lipman
Meer berichten