Drukte tijdens het maandelijkse Repaircafe Assendorp in wijkcentrum de Enk. (foto: Frans Paalman)
Drukte tijdens het maandelijkse Repaircafe Assendorp in wijkcentrum de Enk. (foto: Frans Paalman) (Foto Frans Paalman Zwolle)

Repaircafé herstelt wat stuk is

Zwolle - In wijkcentrum De Enk is het op deze zaterdagmiddag al behoorlijk druk. Achter lange schraagtafels zitten vrijwilligers over apparaten gebogen. Tegenover hen de eigenaren van deze spullen, een verwachtingsvolle blik in hun ogen. Je kunt hier een fiets of elektrisch apparaat laten repareren, of je messen laten slijpen bij de scharensliep.

(door Johan Boomsma)

"Ik wil mijn oude babyfoon laten repareren," vertelt een bezoekster. "Ik woon hier in de wijk en ben net oma geworden, mijn kleinkinderen komen twee dagen per week langs."

Ze legt uit hoe een Repaircafé werkt. "Je vult een formulier in met wat je wilt laten repareren, vervolgens ga je naar de reparateur en leg je het probleem uit. Wanneer de reparatie lukt, dan kun je een vrijwillige bijdrage doen." Een andere bezoekster komt langs met haar rijstkoker; "Ik ga hem nog niet naar de ROVA brengen. Mijn schemerlamp en vloerreiniger doen het nu ook weer, dus ik ben blij."

Het Repaircafé wordt iedere derde zaterdag van de maand in de Enk gehouden. Maar ook in Aa-landen, Berkum, Kamperpoort en Stadshagen kan men terecht voor een reparatie. Het Assendorpse Repaircafé is vier jaar geleden van start gegaan. "De initiator is Jörn Rossa geweest, hij heeft vanuit zijn netwerk veel vrijwilligers gevonden voor de reparaties," vertelt gastvrouw Lilianne Gevers.

In Assendorp kun je onder andere kleding, elektra, maar ook fietsen en meubilair laten herstellen. "Als je komt met iets om te repareren dan blijf je erbij, je doorloopt het hele reparatieproces," verduidelijkt Lilianne. "Het gaat om de sociale factor en ook dat je ziet hoe iets in elkaar zit." Repaircafé Assendorp verricht zo rond de dertig reparaties. "Vandaag zijn de koffiemachines wel populair, " lacht Lilianne, als er weer iemand met een espressomaker de Enk binnenstapt.

Alle deelnemers zijn vrijwilligers. "Het zijn vooral mensen die het leuk vinden om spullen te repareren," vertelt één van de reparateurs. "Het Repaircafé komt voort uit de duurzaamheidsgedachte, eigenlijk zijn moderne spullen niet gemaakt om te repareren. Wanneer iets stuk gaat is het de bedoeling dat je iets nieuws koopt. Vaak hebben apparaten aparte schroefjes, of zitten ze heel diep, zodat het moeilijk is om ze open te maken. Dus ik heb allemaal speciale schroevendraaiers. Alle vrijwilligers hebben zo allemaal hun eigen specialisme, wel zijn we altijd op zoek naar nieuwe mensen die het leuk vinden om mee te helpen."

Door de campagne van Sire; 'Waardeer het. Repareer het', zijn er vorige maand, naast de 'vaste klanten' veel mensen die iets te repareren hebben bijgekomen. "Het is overigens niet snel consumeren," besluit Lilianne. "Dus als je niet wilt wachten ga je maar naar de winkel."

Johan Boomsma
Meer berichten