'De BreiBoezem kan een luchtig alternatief zijn voor siliconen na een borstoperatie', vertelt Mathilda Slings. (foto: Sigrid Aalfs)
'De BreiBoezem kan een luchtig alternatief zijn voor siliconen na een borstoperatie', vertelt Mathilda Slings. (foto: Sigrid Aalfs) (Foto: Sigrid Aalfs)

Luchtige bollen van Stichting BreiBoezem als borstprothese

Zwolle - De maand oktober staat internationaal bekend als de borstkankermaand; een maand waarbij wereldwijd extra aandacht is voor borstkanker. Borstprotheses zijn meestal gemaakt van siliconen, een alternatief zijn gebreide protheses; de gebreide boezem. Stichting BreiBoezem voorziet vrouwen die getroffen zijn door borstkanker en een borstamputatie ondergingen, van gebreide borstprotheses. "Siliconen protheses zijn soms zwaar en kunnen voor nekklachten zorgen. De gebreide zijn gemaakt van honderd procent katoen en licht."

(door Sigrid Aalfs)

Dat zegt Mathilda Slings is regiocoördinator van BreiBoezem en zorgt ervoor dat voldoende protheses gebreid worden. Stichting BreiBoezem ontstond zo'n vier jaar geleden vanuit Borstkankervereniging Nederland, en is over komen waaien uit de Verenigde Staten .

Slings kwam in aanraking met BreiBoezem via een nicht. "Ze vertelde me over Stichting Breiboezem; over de Boezemdraagsters (de afnemers) en de Boezemvrienden (de breisters), en dat de stichting vrij actief is op Facebook. Ik meldde me aan als breister en volgde een workshop. Ik hield van handwerken en breien, en wilde graag mijn talent inzetten voor de mensen om mij heen."

"In Wapenveld, waar ik woon, is een groep breisters ontstaan, daarna ook een groep in Zwolle en Hattem; nu is er een groep van vijftien mensen die breit. Ze breien thuis, de stichting stelt garen beschikbaar en ik zorg ervoor dat dat bij de breisters terecht komt. Sommigen hebben op een directe manier ervaring met borstkanker."

Op 33 locaties in Nederland wordt gebreid, en er zijn 63 uitgiftepunten. Het uitgiftepunt in deze regio is in Zwolle bij IntermeZZo nazorgcentrum voor mensen met kanker en hun naasten.

Vrouwen kunnen de BreiBoezem in hun maat aanvragen bij de stichting en vervolgens ophalen of op laten sturen.

Het streven is dat na bestelling iemand binnen twee weken de BreiBoezem in huis heeft. Slings geeft de opdrachten aan de breisters, gaat over de voorraad van de regio; ze zorgt dus ervoor dat allerlei maten beschikbaar blijven, en stelt haar huis beschikbaar als uitgiftepunt.

De BreiBoezem kan bestaan uit hele bollen voor na een borstamputatie, en uit halve bollen na een borstsparende operatie. De bollen zitten los, maar ze kunnen ook door de draagster vastgenaaid worden in de beha. Elke bol heeft een klein gaatje, zodat er altijd nog antiallergeen vulling in en uit kan. "Het is echt een alternatieve, luchtige prothese, die uitwasbaar is en nat mag worden.

Het kan in plaats van, maar ook naast een siliconenprothese gebruikt worden. De BreiBoezem is gemaakt van katoen dat getest is op allergieën. "Alles wordt gebruikt, ook de restjes. De prothese is de eerste keer gratis, een tweede paar kost tien euro. Stichting BreiBoezem is afhankelijk van sponsors.

www.breiboezem.nl

Sigrid Aalfs
Meer berichten