Fieke van 't Riet in de gangen van het Dominicanenklooster waar de foto's zijn te zien.
Fieke van 't Riet in de gangen van het Dominicanenklooster waar de foto's zijn te zien. (Foto: Frans Paalman Zwolle)

Op zoek naar verborgen pareltjes

Zwolle - Op grote panelen in de kruisgang van het Dominicanenklooster zijn nieuwsfoto's te zien die zijn ingezonden voor Zilveren Camera 2018. Het heeft wel wat weg van de World Press Photo, de bekende internationale fotowedstrijd. Hoewel internationaal; "Wat veel mensen niet weten is dat de World Press Photo voortkomt uit de Zilveren Camera" vertelt Fieke van 't Riet. "Dus eigenlijk is dit de moeder."

(door Johan Boomsma)

De fotowedstrijd wordt dit jaar voor de zeventigste keer gehouden en heeft ook een Zwolse tintje. Gerlinde Schrijver heeft met haar foto 'Migrantenkaravaan onderweg naar de Verenigde Staten', de eerste prijs gewonnen in de categorie Nieuws Internationaal. Op de foto, gemaakt in Mexico, is een meisje te zien dat wacht in de oplegger van een vrachtauto.

Fieke van 't Riet is programma manager bij De Stad Verbeeldt. Deze stichting is in januari van dit jaar opgericht, om storytelling in fotografie, beeld en geluid in Zwolle onder de aandacht te brengen. Ook zijn er nog andere Zwolse fotografen, naast Gerlinde Schrijver die prijzen winnen.

"Er verandert veel in de leefomgeving van de stadsbewoners. De Stad Verbeeldt wil mensen stimuleren om het verhaal van deze transformatie, door middel van beeld en geluid vast te leggen." De stichting is ontstaan uit de activiteiten die in Zwolle rond fotografie werden georganiseerd zoals de World Press Photo tentoonstelling.

Andere voorlopers waren de workshops rondom beeldverhalen in de Zwolse wijken. De opzet van storytelling is om 'gewone' mensen hun verhalen te laten te vertellen. "Eigenlijk zijn we op zoek naar de verborgen pareltjes", zegt Fieke. "Om mensen hierin te stimuleren worden er een aantal workshops gehouden. Het gaat er bij storytelling om wat voor jouw belangrijk is en wat je in beeld wilt brengen. Hiervoor hebben we een methode ontwikkeld, kijken, zien en betekenis geven"

Deelnemers aan de workshop kunnen verder kennis maken met nieuwe technieken op het gebied van multimedia en fotografie. Uiteindelijk worden de beeldverhalen beoordeeld door een vakjury. In mei 2020 worden dan de winnende inzendingen geëxposeerd. Met de expositie van de Zilveren Camera en deze wedstrijd, wil De Stad Verbeeldt nadrukkelijk professionals en amateurs bij elkaar brengen.

Naast de expositie van de Zilveren Camera wordt er deze maand door De Stad Verbeeldt ook nog een serie stadsgesprekken georganiseerd. Hierin vormen fotografie, beeldtaal en maatschappelijke ontwikkelingen de rode draad. Het laatste stadsgesprek wordt op 28 oktober gehouden en heeft als thema Grenzen Verleggen.

destadverbeeldt.nl

Johan Boomsma
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden