Foto:
PEC Zwolle

Blinde ambitie

Gelukkig heeft PEC Zwolle afgelopen zondag niet gevoetbald. Heerlijk, even geen ergernis en geen gevoelens van in de steek te worden gelaten. Geen weekeinde met een zwart randje. Dat was wel het geval op de zaterdag en zondag daarvoor.

In Heerenveen leverde mijn club vorig weekeinde een wanprestatie. De onvrede onder de supporters daarover is groot en een flink deel maakt zich zorgen. Ook ik, alhoewel dat niet verstandig is, want overbezorgdheid leidt veelal tot stress met alle gevolgen van dien.
De club werkt de onvrede ook wel in de hand. Door de week worden we via de sociale media van de club vaak verrast met geforceerd positieve filmpjes en berichten. Aan de ene kant snap ik de club wel, want het stadion moet vol. Daar gebruiken we tegenwoordig de meest verleidelijke technieken voor uit de handboeken voor de marketingspecialist.

Toeschouwers komen naar een stadion om topsporters bezig te zien. Om hen prestaties te zien leveren die voor hen niet bereikbaar zijn. Daar hebben ze geld voor over. Ze komen niet af op filmpjes die een wereld creëren die uit gebakken lucht bestaat.

Bij PEC Zwolle praten ze graag over topsportklimaat. Maar wat mijn geliefde team momenteel laat zien, heeft niets met topsport te maken. Mijn beeld van de heren komt overeen met dat van bange reeën op een donker landweggetje die een auto met grote vaart op zich af zien rijden. Verlamd van angst staren ze in de koplampen.

Degene die dan op de rem moet trappen in dit geval is de hoofdtrainer. Hij wees slechts naar het falen van zijn spelers, maar over zijn eigen gebrekkige functioneren hoorde ik geen woord.

De onvrede van de supporters richt zich ook op de ambitieuze plannen van de club. De veurzitter zou daarin geen goede rol spelen volgens zijn criticasters. Zonder ambitie kom je nergens en zeker in topsport moet de lat hoger liggen dan gebruikelijk is. Dus de plannen om een vaste subtopper in de eredivisie te worden, moeten wat mij betreft niet de ijskast in.

Maar wees reëel en roep niet dat dit team het moet hebben van voetballend vermogen, dat voldoende aanwezig is. Dat is er op dit moment niet en dan moet je de ambitie maar even niet zo nadrukkelijk noemen zoals de nieuwe technisch manager onlangs liet optekenen in een voetbalblad.

De mouwen van de mensen bij de club moeten omhoog. Wees niet dat verblinde hert, maar zet er werklust, realiteitszin en de absolute wil om te winnen tegen over. Laat je niet meeslepen door de koplampen vanwege blinde ambitie. Natuurlijk kun je eens tegen een zeperd aanlopen, maar van hard werken is nooit iemand slechter geworden.

Daarvoor komen mensen naar het stadion. Om sporters te zien die alles met wat ze in zich hebben het duel aan gaan. Een trainer die zijn mannen door dik en dun steunt. En er voor zorgt dat de conditie niet die is van een amechtig stel senioren.

Anton Cramer

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden