Styling door Janneke Honing - J-Lab.3L  bij Janet Mensink voor JURK serie
Styling door Janneke Honing - J-Lab.3L bij Janet Mensink voor JURK serie (Foto: Job Boersma)

Iedere dag een duurzame JURK

Zwolle - Gedurende tien dagen is op iedere dag een foto van een Zwollenaar in een Jurk met een duurzaam verhaal te zien. Het is een initiatief van de Zwolse ModeGarde en fotograaf Job Boersma in aanloop naar de tiende editie Dag van de Duurzaamheid op 10.10.19. in Zwolle.

Tien jaar geleden introduceerde Map Renes, alias Groenkapje dit landelijke initiatief van Urgenda in Zwolle. Samen met de redactie van Club Cele heeft zij een programma 'Back to the Future, The Future is back' samengesteld. De modepresentatie van de tien jurken is in de vorm van een Pecha Kucha. Samen met Ineke van Zanten - Greenwish is het idee om te tijdreizen door duurzaamheid. Voor Duurzame Dinsdag heeft zij een analyse gemaakt van de 522 inzendingen voor het duurzame koffertje bestemd als inspiratie voor de Haagse Politiek. Ineke van Zanten vertelt over de trends voor de toekomst. Daarna is een Rondetafel gesprek 'Sociaal Ondernemen' met aandacht voor landelijke en lokale initiatieven.

De eerste Jurk is gemaakt voor de Zwolse wethouder Monique Schuttenbeld. Van restant modestoffen heeft Karin van Oosten Naailab een jurk op maat voor haar gemaakt. De jurk heeft een handdruk als speciaal detail. De winkel Echt Sjaan is de enige duurzame modewinkel in Zwolle.

In de collectie is mode voor volwassenen, kinderen en baby. Op de tweede JURK-foto staat klant Claudi met haar twee kinderen. Een Zwollenaar, die zich al jaren inzet om de mode industrie te verbeteren is Janet Mensink. Op de derde foto draagt zij een blouse van het Zwolse modelabel J-Lab.3L en een zalmleren rok van Map Renes. Dertig jaar geleden kocht Gert Jan Makaske in een linnen colbert van een Hollandse modelabel Kees. Op de foto is deze JURK gestyled met een Boro stropdas van Renée van Cootwijk.

Groenkapje is blij met de samenwerking met de redactie Club Cele. Het is voor haar de perfecte plek om aandacht te geven aan de veranderende maatschappij en de daarbij behorende economie. Ook is zij blij met de samenwerking met de andere Zwolse duurzame modemakers om samen de Zwollenaren te enthousiasmeren voor duurzame mode. In de fotoreeks JURK zijn veel Groenkapjes door Job Boersma gefotografeerd. De afgelopen jaren zijn diverse Groenkapje acties georganiseerd om andere Zwollenaren te enthousiasmeren om ook meer eco bewuste keuzes te maken.

Ondanks dat het Klimaat wereldwijd breed aandacht krijgt, is het goed om elkaar te blijven inspireren. In dit programma is Mode ingezet als communicatiemiddel voor duurzaamheid. Het programma 'Back to the Future' is op donderdag 10 oktober om 20.30 tot 22.00 uur in Zwols theater Odeon aan de Blijmarkt in Zwolle.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden