Foto: Joop de Haan
Column

Hoop

Drie berichten, die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben, vielen mij in de afgelopen dagen bijzonder op. Allereerst dat restaurant De Leest in Vaassen nog dit jaar gaat sluiten. De evenknie van onze Librije - één van de 123 3-Michelinsterren restaurants in de wereld - besluit om er mee te stoppen.

Niet omdat de zaak van Kim Veldman en Jacob Jan Boerma niet goed loopt. Integendeel. Neen, ze stoppen omdat ze na het verkrijgen van de eerste ster in 2002 na zeventien jaar 'topsport' meer tijd willen kunnen vrijmaken voor hun zoontje Senne. Ze willen er bij zijn om hem te zien opgroeien. Een ongelooflijk moedig besluit.

Eveneens heel moedig is het initiatief van Otto Veerman om in Zwolle een voedselbos te beginnen. Deze student van de Hogeschool Larestein (bos en natuurbeheer) loopt stage bij de tuinderij De Spoolderberg en kwam daar op zijn idee. Voor zijn initiatief heeft hij zo'n vijf hectare grond nodig. In het aan te planten bos moet van zo min mogelijk menselijke inmenging sprake zijn.

Na vijf jaar kan dan van begin zomer tot het einde van de winter door de Zwollenaren geplukt en geoogst worden. Te denken valt aan walnoten, pecannoten, amandelen, bessen, appels en peren. Naast het kunnen genieten van al deze producten is het tevens zijn bedoeling om kennis over te brengen. Een educatiecentrum moet onderdeel uitmaken van het voedselbos. Zeker in tijden waarin stadse kinderen soms denken dat melk uit de fabriek komt een zinnige gedachte. Of er in of rondom Zwolle voor Otto vijf betaalbare hectare te vinden zijn is natuurlijk de vraag.

Het derde bericht dat mij trof heeft betrekking op de bewoners van Het Hoge Huis in Stadshagen. Door de groei van deze wijk moest de busroute worden uitgebreid. Doordat de provincie, die verantwoordelijk is voor het openbaar vervoer, weigert de portemonnee te trekken gaat deze uitbreiding gepaard met het verder uit elkaar leggen van de bushaltes. De bewoners van Het Hoge Huis verliezen hierdoor 'hun' bushalte. Juist voor deze ouderen is de nabijheid van een halte van groot belang om te voorkomen dat zij hierdoor in een isolement geraken. Maar de 'oudjes' laten het er niet bij zitten en hebben inmiddels handtekeningen verzameld en zijn in optocht naar het gemeentehuis getrokken. De onthaal was hier, ondanks het aangekondigde bezoek, niet groots. Maar de aandacht is wel getrokken.

Drie berichten die los van elkaar staan. Maar wel berichten met een hoopvol perspectief. Blijkbaar draait het toch niet bij iedereen alleen maar om werken en veel geld verdienen. Blijkbaar zijn er nog idealisten die hun droom nastreven, ook al lijkt dat op voorhand weinig realistisch.

En blijkbaar is het bereiken van de tachtigjarige leeftijd, zoals bij één van de actievoerders van Het Hoge Huis, geen reden om afwachtend achter de geraniums te gaan zitten. In verwarrende tijden berichten om hoop uit te putten.

Frits Smit

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden