Foto:
Column

Memories…

Enkele weken geleden hebben wij ons 15-jarig jubileum gevierd met diverse partners uit de stad en uit de regio. Op zulke momenten blik je terug. Ik denk dan automatisch eerst aan het tragische verlies van onze collega Tamara Ernst na de ramp met vlucht MH17.

Zo'n gebeurtenis blijft je natuurlijk bij, maar gelukkig kenmerkt 15 jaar SportService Zwolle zich verder voornamelijk in hoogtepunten. Met stip bovenaan staat het bezoek van de Koninklijke familie aan het sportplein tijdens Koningsdag in 2016. Ik denk verder aan mooie momenten zoals de Koningsspelen in samenwerking met de Landmacht die 200 jaar bestond in 2014, maar ook aan het megaschaatsevent in het Olympisch Stadion te Amsterdam met een Zwolse afvaardiging, en het EK voetbaltoernooi voor de jeugd in Stadshagen.

Ik besef dat mijn werk in de sport mij veel heeft gebracht, maar ook privé voeren de sportherinneringen de boventoon. Mijn sportieve carrière kende hoge pieken, maar ook zeker diepe dalen. Vlak na het behalen van mijn Calo-diploma brak ik mijn kuitbeen en daardoor gingen enkele mooie vacatures aan mijn neus voorbij. De harde realiteit van 'net niet goed genoeg zijn', werd mij duidelijk na de afwijzing door Foppe de Haan bij sc Heerenveen. Het grootste sportieve dieptepunt was niet op het voetbalveld, maar op het water. In 2004 had ik een heftig ongeluk met kitesurfen en ik mag van geluk spreken dat het goed af is gelopen.

Desondanks zijn de meeste herinneringen louter positief en veelal voetbal gerelateerd, want dat was mijn sport. Tijdens een voetbalkamp in Zeist heb ik als kleine jongen mogen voetvolleyen met 'De Generaal' Rinus Michiels en Ruud Gullit. Toen ik nog bij de PEC voetbalschool speelde mocht ik als spelertje mee doen aan de warming-up. Een onvergetelijke ervaring om onder begeleiding van onder andere Ron Jans en Rinus Israël in het stadion met de hoofdmacht een balletje te mogen tikken. Op latere leeftijd heb ik als amateur tegen veel gerenommeerde topclubs mogen voetballen, zoals PSV en Real Zaragoza. Het absolute hoogtepunt voor mij was een wedstrijd tegen het Nationale team van Portugal met Luís Figo en Fernando Couto in aanloop naar het EK 2000.

Met Be Quick '28 zijn we naar Singapore geweest en hebben daar tegen Home United gevoetbald, destijds was deze club het Ajax van Singapore. Dit deden we trouwens niet onverdienstelijk (1-1) en we werden vanaf de tribune aangemoedigd door gedetineerden die een dagje uit de gevangenis mochten. Naderhand kwamen twee spelers uit Singapore op trainingsstage bij sc Heerenveen en FC Zwolle. Ze logeerden bij een goede vriend van mij en wij hebben deze mannen kennis laten maken met ons leven in Zwolle. Helaas voor hen bestond ons leven voornamelijk uit het op stap gaan met als gevolg dat ze geen contract aan het Hollands avontuur overhielden. Last but not least mijn afscheidswedstrijd op 37-jarige leeftijd bij ZAC tegen PEC Zwolle, een mooi eerbetoon van de club.

Zelf ben ik inmiddels dus 'gepensioneerd voetballer', maar mijn sporthart blijft kloppen! Ik ben daarom, na 10 jaar, nog steeds erg blij met mijn baan bij SportService Zwolle. Ik blijf, in de rol van aanjager, zeer actief bij de sport betrokken. Zo kan een nieuwe generatie sporters óók mooie herinneringen opdoen.

Roger Knoops (manager SportService Zwolle)

Joop de Haan
Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden