Chris van der Meulen laat op het veld zijn voeten spreken met soms onnavolgbare acties. (Foto: vv Berkum)
Chris van der Meulen laat op het veld zijn voeten spreken met soms onnavolgbare acties. (Foto: vv Berkum)
Peperkorrels

Peperkorrels: Jongeren met Hart voor Zwolle

Hij is een getalenteerd voetballer, die ruim vierhonderd wedstrijden voor het eerste elftal van vv Berkum speelde. Chris van der Meulen heeft ook iets met kwetsbare mensen in de samenleving. Evenals clubgevoel raakt deze groep de 33-jarige Berkumer tot in het merg. Hij heeft het goed, maar voelt vanuit zijn levensovertuiging de plicht om ook iets te geven aan de zwakkeren in de samenleving. Voor deze Peperkorrels ging ik in gesprek met Chris.

(Door Anton Cramer)

Op het veld laat hij zijn voeten vaak overtuigend spreken. Buiten het veld is hij naast een druk gezinsleven en zijn baan als directeur van Greijdanus Hardenberg, ambassadeur voor de Stichting Hart voor Zwolle. Hij zet zijn netwerk in om jongeren te koppelen aan de kwetsbare mens in de Zwolse samenleving.

Begrippen als het verschil maken en geraakt worden komen veel voorbij tijdens het gesprek. Chris van der Meulen praat net zo rap als hij voetbalt. Hij heeft nauwelijks tijd nodig om woorden te vinden. "Waaraan heb ik het te danken dat ik het beter heb dan een ander? Die vraag stel ik mezelf. Ik word geraakt als ik zie dat mijn buurvrouw het fijn vindt dat ik langs kom. Dan kom ik in actie. Dat betekent geraakt worden voor mij". Tijd vrij maken om een ander plezier te doen. Van betekenis zijn, ook voor vv Berkum, waar hij een bouwsteen kan zijn voor de club als vrijwilliger. Door bijvoorbeeld achter de bar te staan na een wedstrijd.

Mooie woorden spreken is één ding. In de visie van Chris gaat het er om echt in beweging te komen. Daarom is hij overtuigd ambassadeur voor Stichting Hart voor Zwolle. Deze organisatie inspireert jongeren om zich vrijwillig in te zetten voor kwetsbare mensen. Daarvoor wordt verbinding gemaakt met mensen die zelf geen netwerk hebben en hulp goed kunnen gebruiken. Zo zetten heel wat jongeren zich inmiddels op allerlei plekken in voor hun stadsgenoten. Ze zien om naar eenzame ouderen, kijken voetbal met dakloze herberggasten of ondernemen activiteiten met vluchtelingen. Zo wordt samen gewerkt aan een stad waarin mensen naar elkaar omzien.

De voetballer Chris van der Meulen kent als geen ander de ik-cultuur via de voetballerij. Zijn ego op het voetbalveld vond hij vroeger belangrijk. Soms tot het irritante af. Nu is dat minder. "Als je ouder wordt, verandert dat. De vrijwilligers van Hart voor Zwolle zijn helden. Niet ik. Op het veld laat ik nu een vrije trap graag over aan een ander die dat beter kan. Na afloop van een training praat ik ook over het vrijwilligerswerk met jongere voetballers. Laatst zeiden twee jongens dat ze best eens willen klaverjassen met eenzame ouderen".

Hij wijst naar de samenleving en is er van overtuigd dat een stille, grote groep jongeren iets wil betekenen voor anderen. Die doelgroep wil Chris wakker schudden. Hij woont met heel veel plezier in Zwolle en stelt vast dat naast de voorspoed er duizenden mensen zijn die eenzaam of hulpbehoevend zijn. Met eigen ogen heeft hij de beelden gezien. Van een intens verdrietige man wiens vrouw was overleden, waardoor de tuin verwaarloosd was. Of van een jonge vrouw die door de Stichting werd gekoppeld aan een blinde dame. Dat bleek een vrouw van een paar huizen verderop te zijn. Die twee doen nu iedere week samen de boodschappen.

De ambassadeur neemt geen blad voor de mond en spreekt zijn teleurstelling uit over de beleidsbepalers van de stad. "Een stichting waarbij veel enthousiaste jongeren plaatsgenoten steunen moet veel serieuzer worden genomen door de gemeente. We bestaan nu ruim tweeëneenhalf jaar en hebben bewezen dat we voor goede aansluiting kunnen zorgen. Er is veel kwetsbaarheid in deze stad. Joop van Ommen doet veel goed werk voor dak- en thuislozen, maar De Herberg zit nog steeds vol. De gemeente heeft Zwolle goed op de kaart gezet met Koningsdag, festivals en de Fundatie, maar over het kwetsbare deel van de samenleving wordt te makkelijk heen gestapt". Van der Meulen hoopt tevens op maatschappelijke betrokkenheid van succesvolle Zwolse bedrijven. "En dat de burgemeester niet alleen op papier 'vriend'van de Stichting blijft".

Jongeren zijn niet alleen bezig met hun eigen ik, is de boodschap van Chris van de Meulen. "Het gaat niet om mij. Iedereen die het goed heeft kan het verschil maken door iets te doen voor een ander."

Ruim 1300 volgers op Facebook telt Hart voor Zwolle. En een netwerk van driehonderdvijftig jongeren die iets willen doen voor zwakkeren in de samenleving. Al die jonge vrouwen en mannen willen handen uit de mouwen steken. Voor bijvoorbeeld eenzame ouderen of dak- en thuislozen. Zij zijn het waar het kwetsbare deel van de Zwolse samenleving een stevig beroep op kan doen. Zie www.stichtinghartvoorzwolle.nl

Meer berichten